Trainingen: rondjes 29 vlak (blog)

Ik vind het geweldig dat de Olympische Spelen er weer zijn. Heerlijk om tussen de bedrijven door naar fantastische sportprestaties te kijken. En alhoewel ik heel veel sporten leuk vind, heeft het schaatsen wel mijn voorkeur. In het bijzonder de 10 kilometer. Ik weet niet waarom, maar 25 rondjes kijken en juichen wanneer het rondje dezelfde tijd of sneller is dan de vorige: super. Amerikanen zeggen dat de 10 km ‘net zo saai is als gras zien groeien’. Dat begrijp ik wanneer je er niet mee opgegroeid bent. Voor ons zal het, hetzelfde gevoel geven als een cricket testmatch van vijf dagen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Het is helemaal geweldig wanneer een Nederlander vervolgens wint. Maar dat hoeft niet. Ik vond vroeger de prestaties van Geir Karlstadt en Johan Olav Koss ook fantastisch. En nu van de kwart Nederlander Nils van der Poel. Ongelofelijk wat een tijd hij reed – een wereldrecord. Wat me fascineert is hoe het steeds mogelijk blijkt om toch nog sneller te rijden. Ter vergelijking: bij de eerste 10 km ooit lag de tijd nog boven de 20 minuten, nu is het 12,5 minuut.

Zeker, er is geïnnoveerd; binnenbanen, beter ijs, snellere pakken en klapschaatsen. Maar onder dezelfde omstandigheden zou er nu toch sneller geschaatst worden. En dat heeft alles te maken met training. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Van der Poel heeft net zijn trainingsschema online gezet: 62 pagina’s onconventioneel afzien. Ook hier weer trainen, trainen en nog eens trainen.

Voorwaarde voor succes: trainen en blijven trainen
En daarmee is trainen en blijven trainen dus de voorwaarde voor succes. En niet alleen voor sporters. Ook voor musici, koks, programmeurs, artsen etc. Voor iedereen eigenlijk. Wat voor individuen geldt, geldt ook voor bedrijven. Je moet blijven ontwikkelen. En de meest succesvolle personen en bedrijven doen dat anticyclisch: niet wanneer het op dat moment precies nodig is, maar nu voor in de toekomst.

Investeren in trainingen
Een van mijn eerste werkgevers deed dat ontzettend goed: wanneer de hele hotelindustrie op zijn gat lag vanwege een financiële crisis of een oorlog ergens in de wereld, investeerden zij juist in training. En met succes. Want wanneer de markt weer aantrok, stonden wij er het beste voor. Ook betekende het dat getrainde collega’s zeer gewild waren bij andere bedrijven. Dat werd als een compliment gezien.

Individueel ontwikkelplan
Dezelfde filosofie proberen we bij Scalabor te hanteren: veel inzetten op training voor medewerkers en voor deelnemers aan trajecten. Om die reden maken we voor iedereen jaarlijks een individueel ontwikkelplan, investeren we in opleidingen op de werkvloer en in ons arbeids-ontwikkelcentrum. Ook trainden we het afgelopen jaar onze (assistent) werkbegeleiders en teamleiders om hun werk nog beter te kunnen doen.

Management in de schoolbanken
De enige groep waar we nog niets mee gedaan hadden, was het management zelf. Op de een of andere manier was het daar nog niet van gekomen. Slechte reden. En dus ging het MT de afgelopen dagen zelf ook weer de schoolbanken in. Erg leuk om te doen, maar vooral ook erg leerzaam. En we zijn nog niet klaar, want het traject kent nog een vervolg.

Fitter, leuker en slimmer
Maar dat vervolg geldt voor al onze medewerkers. Want dit jaar zetten we sterker dan ooit in op ons ontwikkelprogramma: fitter, leuker en slimmer. We hebben net ook een CAO afgesloten waarin een heel grote trainingscomponent zit. En we maken volop gebruik van de mogelijkheden die de STAP-subsidie biedt in het kader van een leven lang ontwikkelen.

29 rondjes vlak
Daarnaast wordt ook het aanbod voor deelnemers aan trajecten in de komende maanden verder verruimd, zodat we nog beter kunnen opleiden voor de vragen die de arbeidsmarkt stelt. Trainen, zodat Scalabor als geheel, maar ook al onze medewerkers individueel, klaar is voor de toekomst. Rondjes 29 vlak dus, ook bij ons!