Naar de inhoud

Zoekresultaten

Obstakels of kansen [blog]

Vrijdagmorgen werden de kwartaalrapportages met betrekking tot de Banenafspraak gepubliceerd. Even in het kort: bedrijfsleven en overheid hebben een aantal jaren geleden beloofd om uiterlijk in 2026 125.000 banen te creëren voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Deze werkzoekenden zijn opgenomen in het zogenaamde doelgroepenregister en voor de regio Midden-Gelderland zijn er op dit moment 7.332 werkzoekenden. Uit het rapport
over het vierde kwartaal van 2018, bleek dat in onze regio inmiddels 2.220 reguliere banen gecreëerd zijn. Dat zijn er 25% meer dan een jaar eerder. En daarmee loopt de regio ver voor op de gestelde doelstellingen. Daarnaast waren ook nog eens 1.744 mensen uit de doelgroep werkzaam op uitzend- of detacheringsbasis.

VOL GOEDE MOED VERDER
Echt mooi om te zien dat werkgevers in de regio de kansen van deze medewerkers zien en hun verantwoordelijkheid ten aanzien van participatie nemen. Maar… Het betekent ook dat van de 7.332 werkzoekenden in het register, er nog 3.368 niet aan het werk zijn. We zijn er dus nog niet, maar gaan vol goede moed samen met het Werkgeversservicepunt verder aan de slag om zoveel mogelijk mensen naar zo passend mogelijk werk te begeleiden!

LAAGGELETTERD
Een van de obstakels die werkzoekenden belemmeren aan het werk te gaan, kan laaggeletterdheid zijn. Ik schrok van de cijfers, maar in Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die op de een of andere manier laaggeletterd zijn. Wij waren dan ook erg blij dat wij afgelopen week gastheer mochten zijn van de conferentie 100% geletterd. Wat erg leuk was, was dat twee vrijwilligers van de stichting ABC, mensen die zelf in het verleden laaggeletterd waren, vanuit hun oogpunt naar onze communicatie naar medewerkers gekeken hebben. Uit hun analyse bleek dat ook wij nog veel kunnen verbeteren om duidelijker en gerichter te communiceren. Aanbevelingen die we zeker op gaan pakken.

JUISTE STARTKWALIFICATIES
Een ander obstakel om aan het werk te gaan, is opleiding en onderwijs. Veel werkzoekenden hebben niet de juiste startkwalificaties of zijn opgeleid voor banen die er niet meer zijn. In Arnhem heb je het Leerwerkloket, een initiatief van het UWV en de gemeente, waar werkzoekenden opleidingen kunnen aanvragen. De medewerkers van dit loket waren afgelopen week bij ons op bezoek in de locatie Driepoortenweg om met eigen ogen te zien hoe wij medewerkers ontwikkelen en om te bespreken welke rol het loket daarin kan spelen. Volgens mij hebben we er na de rondleiding weer een aantal
ambassadeurs bij en er zijn zeker aanknopingspunten om meer met elkaar te gaan doen, zeker met betrekking tot onze arbeidsontwikkeltrajecten voor werkzoekenden.