Naar de inhoud

Zoekresultaten

Streven naar passend werk: veranderingen, uitdagingen en kansen

Wanneer ik met collega’s, die al langer bij ons werken (en dat zijn er heel veel), spreek over de jaren dat ze bij ons of onze voorganger Presikhaaf Bedrijven hebben gewerkt, vertellen de meesten mij vol trots over de verschillende plekken waar ze ooit hebben gewerkt. Zoals op IJsselvliet, op de locatie waar nu de HAN gevestigd is, bij de afdeling die koffers produceerde of fotoalbums maakte. De meeste van onze collega’s hebben in de loop der jaren op heel wat verschillende plekken verschillende werkzaamheden gedaan. Logisch, want in de afgelopen decennia is er natuurlijk veel veranderd. Zo is de vraag naar hardschalen koffers, die vroeger iedereen had, fors gedaald. Alhoewel de spin-off Glober nu nog steeds dit soort koffers maakt, maar dan voor onder andere presentatiedoeleinden. Ook het klassieke fotoalbum is nagenoeg verdwenen nu iedereen zijn albums digitaal maakt.

Passend werk voor onze collega’s

Maar niet alleen het werk is aan verandering onderhevig, ook de collega’s ontwikkelen zich en zijn na een tijdje toe aan ander werk of een andere plek. Omdat iemand meer aan kan, omdat het werk elders is of omdat iemand juist een stapje terug moet doen. Denk maar eens aan collega’s die jarenlang in de buitendienst hebben gewerkt, maar door gezondheidsredenen hun laatste jaren liever zittend werk doen.Voor zo passend mogelijk werk zorgen is dan ook niet voor niets de doelstelling van de Participatiewet en dé opdracht van de sociaal ontwikkelbedrijven. Om die reden hebben we dan ook heel veel verschillend werk en werken onze collega’s voor heel veel (meer dan 200!) verschillende bedrijven. Dat is de enige manier om voor passend werk te blijven zorgen. Maar ondanks dat nagenoeg al onze collega’s al verschillende banen hebben gehad, blijft de stap van de ene locatie/bedrijf naar de andere toch altijd nog een spannende. En dat is niet vreemd. Iedereen vindt verandering spannend en degene die zegt dat dat niet zo is jokt. Toch horen we in bijna alle gevallen later terug dat de stap heel goed bevalt. En dat is maar goed ook, want je zou er toch ook niet aan moeten denken dat je 40 jaar lang hetzelfde doet of op een locatie werkt waar eigenlijk te weinig werk is.

Toenemende vraag naar arbeidskrachten

Op dit moment zien we dat daar waar het verpakkingswerk last heeft van een stagnerende economie, waarbij consumenten minder uitgeven en bedrijven dus minder verkopen, de vraag naar arbeidskrachten bij bedrijven onder invloed van een krappe arbeidsmarkt alleen maar stijgt. Ik heb het even geteld, maar op de vacatureborden die op onze verschillende locaties hangen, staan zo’n 250 vacatures voor banen die veel van onze collega’s goed aankunnen. De ene keer gaat het daarbij om een individuele detachering, maar in veel gevallen zijn het groepsdetacheringen waardoor in ieder geval al veel collega’s bekend zijn en ook vaak de begeleiding vanuit Scalabor gedaan wordt. Inmiddels hebben we ook een aantal van deze groepsdetacheringen bij bedrijven in de buurt van de Driepoortenweg, waardoor er voor de collega’s geen extra reistijd is.

Groeiende kansen

Ook in de kwekerij in Bemmel is er op dit moment een grote vraag naar medewerkers. En omdat dit een plek is waar veel medewerkers met plezier werken, de begeleiding door Scalabor zelf gedaan wordt en er sprake is van een stabiel en groeiend werkaanbod, zullen er in de komende maanden meer collega’s van andere Scalabor locaties daarnaartoe verhuizen. Omdat we weten dat dat voor een aantal medewerkers best spannend is, zullen we dat zo goed als mogelijk begeleiden. Door eerst proef te draaien en door bijvoorbeeld even te gaan kijken. Ook wordt er gekeken of er vanuit de Driepoortenweg een bus op en neer naar de kwekerij kan rijden voor degenen voor wie de huidige busverbinding niet passend is. Ook op deze manier bieden we dus zo passend mogelijk werk, net zoals dat al vele jaren gebeurt.

Drukke tijden voor Intratuin Arnhem

Een van de locaties, waar overigens al vele jaren passend werk wordt geboden, is onze Intratuin in Arnhem/Presikhaaf. Deze week zelfs al 30 jaar! Van harte gefeliciteerd aan alle Scalabor collega’s die daar werkzaam zijn of dat ooit zijn geweest. In de Intratuin is de drukke tijd weer aangebroken met de opening van de kerstshow afgelopen zaterdag. Het ziet er weer fantastisch uit en je krijgt direct zin in de Kerst. Ben je nog niet geweest, ga dan zeker kijken. Speciaal voor medewerkers en goede relaties is er trouwens ook dit jaar weer een VIP-koopavond waar je met fikse korting de laatste Sint- en Kerst cadeautjes kan aanschaffen. Informatie volgt nog maar houdt 29 november alvast vrij!