Naar de inhoud

Zoekresultaten

In levenden lijve in plaats van via een scherm (blog)

Het fijne van het versoepelen van de coronaregels is dat je elkaar weer wat vaker kunt zien. Fysiek in plaats van vanachter een schermpje. Zo hadden we afgelopen week weer een aantal fantastische ontmoetingen! Aan het begin van de week kwamen drie wethouders namens de regiogemeenten op bezoek om het samen te hebben over de toekomst van de SW. En dan met name over de financiële consequenties van het feit dat er – totdat er een nieuwe wet sociale ontwikkelbedrijven komt – alleen maar medewerkers met pensioen gaan en er geen nieuwe instromers zijn. Daarbij is het goede nieuws dat de totale kosten voor de SW in de komende jaren substantieel afnemen waardoor gemeenten meer geld overhouden om bijvoorbeeld werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. Tijdens ons gesprek hebben we gekeken hoe we daar nog meer financiële ruimte voor vrij zouden kunnen maken. Waarbij we overigens allemaal hopen dat een nieuw kabinet het weer mogelijk maakt dat diegenen die voor langere tijd begeleiding en een vangnet nodig hebben dat ook krijgen.

Logistiek via Scalabor

Later diezelfde dag mocht ik samen met de wethouder uit Zevenaar op bezoek bij Dachser, een van de grotere logistieke dienstverleners in de regio. Ook zij kampen in deze huidige krappe arbeidsmarkt met een tekort aan medewerkers en staan meer dan open voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Scalabor is net met de tweede verkorte opleiding logistiek gestart nadat alle deelnemers uit de eerste lichting aan het werk zijn gegaan bij diverse werkgevers in de regio. Dat zou betekenen dat deze groep over 3 maanden klaar is om aan de slag te gaan bij bijvoorbeeld Dachser. Gezamenlijk met RSD de Liemers kijken we op welke andere wijzen we de logistieke branche kunnen assisteren bij het vinden van een diversiteit aan medewerkers.

Met het buurtbaanbureau had ik vervolgens een meer dan interessant gesprek in het Spijkerkwartier. Het buurtbaanbureau is een bewonersinitiatief van DAZO en de Blauwe Wijk en heeft tot doel om bewoners te koppelen aan stages, leerwerkplekken en uiteindelijk banen in of buiten te wijk. Het goede van het initiatief is dat het voor buurtbewoners heel laagdrempelig is om even naar binnen te stappen en naar de verschillende mogelijkheden te kijken. Daar kandidaten vinden de uitdaging blijft, ligt het voor de hand om te kijken hoe de afdeling werk & inkomen van de gemeente en Scalabor middels dit initiatief kunnen samenwerken om inwoners te bereiken.

Laat je organisatie zien via een podcast

Om bedrijven te helpen bij het bereiken van werkzoekenden mocht ik later in de week met Werkenbij.fm een podcast opnemen. Tijdens mijn bedrijfsbezoeken verbaas ik me steeds weer over hoeveel mooie bedrijven er in de regio zijn en raak ik bekend met beroepen waarvan ik nooit wist dat je dat ook kon worden. Natuurlijk, je kunt op vacaturesites en in de verschillende werk-apps kijken, of heel gericht kijken op werkenbij websites van organisaties. Maar dan weet je vaak nog niet heel veel over de werkgever. Over de sfeer, de mores, de cultuur. Daarvoor moet je dieper gaan en daar helpt een podcast – die steeds populairder worden – bij. Idee is dat er een kaart op internet komt waarop zoveel mogelijk bedrijven uit de regio een plek op krijgen met een link naar hun sites, vacatures en een podcast. In deze krappe arbeidsmarkt moet je proberen zo zichtbaar mogelijk te zijn als werkgever en dit initiatief helpt hierbij.

Ook konden we afgelopen week eindelijk – na anderhalf jaar – weer een zeepkist organiseren. Tijdens de zeepkist die we normaliter een aantal malen per jaar doen praat ik (letterlijk op een oude zeepkist) mijn leidinggevende en ondersteunende collega’s in een uur bij over de ontwikkelingen bij Scalabor. De laatste paar keren moesten we dit noodgedwongen digitaal organiseren waarbij je toch nooit helemaal weet of de boodschap overkomt en wat de reacties van mensen zijn. Bij een fysieke bijeenkomst (heel goed iedereen weer samen te zien!) kun je de sfeer veel beter proeven, vragen beantwoorden etc. Strekking van mijn verhaal: het gaat ons goed, we mogen enorm trots met elkaar zijn wat we in de eerste 9 maanden van het jaar voor elkaar hebben gekregen (208 mensen uit de bijstand naar werk in het eerste half jaar!). Maar er staan ons in de komende tijd wel wat uitdagingen te wachten. Uitdagingen waar we in mindere (nieuwe wet, instroom) en meerdere (doorstroom, nieuwe dienstverlening en klanten) mate zelf invloed op hebben. Goed om daar samen over van gedachten te wisselen en heel goed om te zien dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan!

Initiatieven voor een inclusieve arbeidsmarkt

En afgelopen week mocht ik ook nog twee keer op bezoek in de Proeftuin. Op donderdag ontbijt met een groep jonge ambtenaren (en jong is onder de 35 begrijp ik!) die maandelijks bij een andere organisatie in de stad op bezoek gaan. Zo leren ze elkaar maar ook de stad beter kennen. Tijdens het ontbijt mocht ik vertellen over mijn eigen carrière en over het werk van Scalabor. Erg leuk om te doen! En op vrijdag kwamen Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, en burgemeester Ahmed Marcouch, op bezoek in onze Intratuin. Tijdens een rondleiding spraken ze met medewerkers en zagen ze met eigen ogen dat je een volwaardige winkel kunt runnen op inclusieve wijze. We spraken over de krappe arbeidsmarkt, de rol die arbeidsontwikkelbedrijven spelen in arbeidsmarkt klaar maken van werkzoekenden en het belang van een vangnet. Vervolgens spraken we uitgebreid met vertegenwoordigers van Presikhaaf University, Rozet en de Moedige Dialoog over de vier zaken die inwoners belemmeren om aan het werk te gaan. Dat zijn: opleiding, geletterdheid, financiële redzaamheid en vitaliteit. Er werden voorbeelden gegeven van hoe deze organisaties te werk gaan om belemmeringen weg te nemen en we spraken over de rol die bedrijven hierin kunnen spelen. Mooi om vanuit Scalabor hierin ook een rol te mogen spelen en goed dat we de verschillende initiatieven onder de aandacht konden brengen. En dat werkt veel beter in persoon dan via Teams of Zoom!