Naar de inhoud

Zoekresultaten

Mooie banen voor iedereen (blog)

We hebben op dit moment – ook in de regio Midden-Gelderland – meer vacatures dan werkzoekenden. Kijk maar eens in de diverse apps, zoals Arnhem Werkt, RSD De Liemers of op Werk.nl van het UWV. Ongelooflijk hoe snel de arbeidsmarkt gekanteld is. Maar het is te eenvoudig om te denken dat met het grote aantal vacatures alle werkzoekenden direct aan het werk kunnen waardoor er geen werkloosheid meer is. In veel gevallen bestaat een mismatch tussen vraag en aanbod en zijn er belemmeringen die een werkzoekende ervan weerhoudt om daadwerkelijk aan de slag te kunnen. Die belemmeringen hebben in de meeste gevallen te maken met geen of niet de juiste opleiding, laaggeletterdheid, financiële problemen en/of fysieke beperkingen. Bij Scalabor besteden we dan ook altijd tijd aan deze belemmeringen in onze arbeidsontwikkeltrajecten. Dat doen we alleen of met hulp van derden. Intensief of soms ook op een wat speelsere wijze.

Vitaal op de werkvloer

Ook in de afgelopen week hebben we ons met deze vier thema’s beziggehouden. Zo waren er in het kader van de ‘week van het lezen en schrijven’ allerlei activiteiten binnen Scalabor. Collega’s lazen voor, we kregen nieuwe boeken in de interne bibliotheken, ik zag woordpuzzels verspreid liggen in de personeelsrestaurants en we hadden een prijs voor diegene die het langste woord kon verzinnen (dubbele scrabble punten!). En er was aandacht voor de verschillende NTI-taalcursussen die we vanuit arbeidsontwikkeling geven. Ook in het kader van de vitaliteit gingen we goed van start na de vakantie. Een aantal collega’s fietsten de eerste cyclo scalatour (120 km, mij te lang) en veel medewerkers liepen afgelopen zaterdag mee met de tweede Scalaloop in Park Lingezegen als alternatief voor de Airborne Wandeltocht. Dat lag mij met een route van 10 km weer veel beter en we hadden ook nog eens heel veel geluk met het weer. In samenwerking met Vitesse startte afgelopen week ook het Vitesse Werkt project waarbij een groep jongeren werkt aan hun fitheid in samenhang met trainingen ten aanzien van werknemersvaardigheden. En hoe gaaf dat de eerste training gegeven werd door Edward Sturing zelf! Heel veel dank voor iedereen die deze activiteiten afgelopen week tot zo’n succes heeft gemaakt!

Armoede bestrijden

Zelf sprak ik met directeuren en raden van toezicht van de grootste Nederlandse organisaties, die met name kinderen ondersteunen die in armoede opgroeien. We spraken over wat we nog meer kunnen doen om te zorgen dat er in het rijkste land ter wereld geen kinderen meer zijn die niet mee kunnen doen omdat er thuis te weinig geld is. Uitgangspunt daarbij is dat er geen arme kinderen zijn zonder arme ouders en dat we dus ook naar mogelijkheden kijken om armoede in het geheel te voorkomen. Een van de manieren om dat te doen is werken. Om werkzoekenden te helpen aan een baan werd in het kader van opleidingen de afgelopen week de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van het branchetraject horeca. In samenwerking met horecaondernemers, Gastvrij Talent en SVH-opleidingen ontwikkelden we een jaarprogramma waarbij deelnemers praktijk en theorie combineren binnen een gecertificeerde opleiding die leidt tot een gegarandeerde baan in de horeca. Het traject wordt volgende week tijdens de officiële opening van ons nieuwe opleidingsrestaurant De Proeftuin gelanceerd.

Afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen

Maar dan is het natuurlijk wel cruciaal dat we voor al deze programma’s en al die beschikbare vacatures voldoende kandidaten hebben. En dat valt om allerlei redenen, terwijl iedereen echt zijn best doet, nog wel eens tegen. Terwijl we toch bewijzen dat het ons keer op keer lukt om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een betaalde baan. En omdat we dat nog veel meer willen (en kunnen) doen starten we deze week met een grote postercampagne in een aantal wijken in Arnhem om inwoners die in de bijstand zitten en graag aan de slag willen op te roepen zich bij ons aan te melden. En niet alleen staan we op een heel aantal abri’s in de stad, dezelfde boodschap staat ook op alle tv-schermen in Winkelcentrum Presikhaaf. Zodat wij kunnen helpen om de juiste baan of de juiste opleiding, het juiste leerwerk traject of de juiste instantie die verder kan helpen, te vinden. We schakelen daarin met allerlei andere organisaties in de gemeente zoals de afdeling Werk & Inkomen, het werkgeversservicepunt en het Centrum voor Activerend Werk. En we willen het Arnhemmers die al langere tijd niet werken maar dat wel graag willen zo eenvoudig mogelijk maken om het juiste loket en de juiste faciliteit te vinden. Meld je aan via mooiebanen@scalabor.nl of bel 06-30283043, dan gaan wij voor je aan de slag. Ik ben heel benieuwd naar de reacties en hoop dat we ook hierdoor nog meer mensen aan het werk kunnen helpen. Benieuwd naar het traject en de bijbehorende posters: klik hier.