Naar de inhoud

Zoekresultaten

Inspirerende gesprekken [blog]

Het was zo’n week waarin je van hot naar her vliegt, van (digitale) vergadering naar (digitale) bijeenkomst en weer terug, van gespreksleider naar toehoorder en van puur inhoudelijk naar randvoorwaarde. Afgelopen week was bovenal druk en hectisch. Laat ik proberen het op een rij te zetten, de week van dag tot dag.

Het begin van de week
De week begon zoals iedere week met een overleg met het secretariaat over de agenda. Wie denkt dat de directeur de secretaresses aanstuurt heeft het mis. Het secretariaat houdt de lijn en schept orde. Aansluitend volgde een digitaal overleg met de andere VNO NCW regio voorzitters en de landelijk voorzitter. We spraken over de rol van werkgevers in de maatschappij. En dan vooral heel praktisch, over welke projecten ondernemers juist nu kunnen oppakken, zodat we zoveel mogelijk mensen betrekken. Een heel inclusief onderwerp dus. Direct daarna kreeg ik bezoek van vertegenwoordigers van de MGR, het samenwerkingsverband van gemeenten, over de samenwerking van gemeenten met Scalabor ten aanzien van de SW. Aan het einde van de dag maakte ik nog even een rondje op de locatie Driepoortenweg. Ik sprak met een aantal medewerkers over het gebruik van mondmaskers. Je merkt dat dit in de samenleving – en dus ook bij ons – nog wel voor wat discussie zorgt. Het past echter bij alle maatregelen die we moeten nemen om het virus in te dammen.

Bouwplannen
Op dinsdag starten we altijd met een overleg met ons management team. Daarbij nemen we ook tijd om elkaar te informeren over het reilen en zeilen binnen de verschillende afdelingen. Direct na de vergadering kreeg ik bezoek van collega Pieter van de afdeling ICT. Hij kwam een nieuwe mobiele telefoon brengen, want mijn oude was echt aan vervanging toe. Toch even wennen zo’n nieuw apparaat, maar mede dankzij Pieter ging de overgang soepel. Dan door naar een gesprek met de manager interne dienstverlening over mogelijke nieuwbouw van onze locatie aan de Driepoortenweg en een update van de verbouwing van het restaurant in de Intratuin. Dat laatste vordert gestaag en is al bijna klaar. Nu wachten tot de restaurants weer open mogen! De plannen voor de nieuwbouw staan nog in een initiële fase, maar verlekkerd hebben we wel al even gekeken naar de mogelijkheden. Aansluitend had ik het maandelijkse digitale overleg met onze ondernemingsraad. Er lagen instemmingsverzoeken voor waaronder het thuiswerkbeleid, wijziging van het CU beleid en vaststelling van de vrije dagen voor het komende jaar. Zoals eigenlijk altijd verliep de vergadering heel goed, hadden we begrip voor elkaars standpunten en delen we het gezamenlijke doel. In de middag via de mail overleg gehad over de invulling van een aantal vacatures en met een werkgever gesproken over een mogelijke werkervaringsplek voor een trajectdeelnemer (positief!).

Inspirerende sessie
Woensdag brachten we met een kleine groep collega’s een bezoek aan een bureau dat ons ondersteunt bij de merkpositionering van Scalabor. Hoe maken we nog beter duidelijk aan wat wij doen en wat onze toegevoegde waarde is?  Er zijn al enorme stappen gezet de laatste jaren, maar het kan altijd beter en scherper. Het was een enorm inspirerende sessie. In de auto terug kon ik wat langer bijpraten met onze manager detacheringen (uiteraard met onze mondkapjes op). Ondertussen hebben onze fantastische schilders mijn kantoor geschilderd en dat ziet er echt weer heel fris en netjes uit! Terug in Arnhem door naar een vergadering van Kweekland, de stadsboerderij waar ik in het bestuur zit.

De donderdag in vogelvlucht
We begonnen met een overleg met de werkgeversvertegenwoordiger in het regionale arbeidsmarktoverleg in Rijk van Nijmegen om te kijken wat men daar goed doet en we dus kunnen kopiëren naar Midden-Gelderland. Vervolgens bellen met de directeur van VNO NCW om de ALV van komende week – waar ik zeven regionale Tweede Kamerleden moet interviewen – voor te bereiden. Dan door naar een digitaal overleg met Rozet over laaggeletterdheid (en hoe we medewerkers daarbij kunnen helpen) gevolgd door een digitale lunch met negen werkbegeleiders, detacheringsconsulenten en trajectbegeleiders. Begin dit jaar zijn we begonnen met deze maandelijkse lunch-overleggen. Door corona nu even digitaal: iedereen achter zijn eigen scherm met zijn eigen boterham. Voor mij een hele prettige manier om te horen wat er op de werkvloer leeft en ook nu weer een paar slimme ideeën op te pakken! Vervolgens snel door naar een kennismaking met de nieuwe communicatiemanager voor het project Perspectief op Werk en direct aansluitend mijn wekelijks overleg met onze manager productie over de gang van zaken in de fabriek en op de kwekerij. Dan door naar de uitdaging van de dag: een dubbele afspraak! Gelijktijdig was er een kenniscafé van Legal Valley (waar ik bestuurslid ben) over corona en het recht én een partnerbijeenkomst van Bridge to Liberation. Scalabor zou daar dit jaar een deel van de schoonmaak en beveiliging voor haar rekening nemen, maar dat ging natuurlijk niet door. Samen met allerlei andere partners hebben we gekeken naar een mogelijk invulling van dit fantastische event volgend jaar. Uiteindelijk heb ik met twee schermen alle twee de bijeenkomsten gevolgd en kon ik zelfs bij beide digitale borrels aanwezig zijn!

Met bloemen het weekend in
Tenslotte op vrijdag begonnen met een ronde tafel gesprek over inclusiviteit in tijden van corona. Het was goed om even met onder andere de wethouder, voorzitter Inclusief Midden-Gelderland en directeur RijnIJssel te spreken over hoe we – ook nu – nog meer mensen kunnen betrekken bij de arbeidsmarkt. Daarna heb ik mijn column geschreven voor het Ondernemersbelang en heb ik input gegeven voor een column voor Kijk op Oost. Ik sloot de dag af met een overleg met de directeur van de MGR, de feestelijke opening van de nieuwe website van Arnhem City Marketing (is erg mooi geworden!) en het schrijven van mijn blog.

En als allerlaatste: nog even langs de Intratuin om te kijken naar de voortgang van ons nieuwe restaurant en een bosje bloemen kopen (zijn echt heel goed daar!) voor thuis. Het was een afwisselende week, maar daardoor wel heel leuk!