Gezondheid boven alles [blog]

Afgelopen week was het de week van de vitaliteit. Een nationaal georganiseerde week, die aandacht vraagt voor fitheid en gezondheid op het werk. Want wie fit is heeft meer energie, voelt zich beter en heeft meer uithoudingsvermogen. Als we praten over het werkfit maken van mensen en duurzame inzetbaarheid is gezondheid – naast ontwikkeling, geletterdheid en financiële weerbaarheid – één van de belangrijke thema’s. En dus hebben we bij Scalabor afgelopen week volop meegedaan aan de vitaliteitsweek. Zo waren er elke dag lunchwandelingen, verzorgde het horecateam gezonde snacks in de restaurants (waarbij ze nogal eens de vraag kregen wat er met de frikandellen was gebeurd!), werden gezonde recepten gedeeld en was er de Fiets-naar-je-werkdag. En ja, daar kon ik zelf natuurlijk ook niet onderuit!

Het begint in je hoofd
Fit worden en gezonder leven begint in je hoofd. Zelf heb ik die knop zeven jaar geleden omgezet. Ik keek naar mijn vakantiefoto’s en was niet blij wat ik zag. Veel te zwaar, een pafferig gezicht en minder fit dan een heel stel oudere collega’s. Ik sportte niet, at teveel en zat de hele dag aan een bureau. Ik was er echt helemaal klaar mee, tijd om wat te doen! Dus werd ik lid van een sportschool en begon ik met sporten. Ook paste ik mijn eetpatroon aan. Niet door een fancy dieet te volgen. Maar gewoon door kleinere porties te eten, niet een tweede keer op te scheppen, niet meer te stoppen bij een tankstation voor een ongezonde snack en door geen alcohol meer te drinken door de week. Zeker in het begin was het zwaar, maar het helpt enorm als je omgeving je steunt en motiveert. Wanneer je dan na een tijdje de effecten op de weegschaal ziet, dan wordt het pas echt een sport. Na bijna een jaar was ik 25 kilo lichter en kon ik mijn hele garderobe vervangen. Nu blijf ik al zeven jaar op gewicht, kost het eigenlijk niet heel veel moeite meer (op de snoeppotten van collega’s na) en loop ik nog steeds een paar keer per week hard. Ik voel me hierdoor veel fitter en heb veel meer energie dan dat ik ervoor had. Het enige dat me nog aan de oude tijd herinnert, zijn de foto’s die ik nog wel eens van mezelf tegenkom. Geen idee hoe ik die van Google kan verwijderen….

Goed voor de gezondheid en portemonnee
Die knop in je hoofd omzetten is ook belangrijk bij het stoppen met roken. Uiteindelijk gaat het om de wilskracht. Ik ben zelf 17 jaar geleden gestopt, toen ik in Moskou aan de opening van een hotel werkte. Samen met collega’s besloten we van de ene op de andere dag te stoppen met roken. De afspraak was dat wie weer begon, de anderen moest trakteren op een diner bij het allerduurste restaurant in Moskou. Ik geloof dat ik er drie keer heb gegeten. En ik was mooi van het roken af! Om collega’s te helpen bij het stoppen met roken, doen we bij Scalabor in oktober mee met Stoptober. Inmiddels zijn er al intakes en trainingen geweest. Een aantal collega’s gaat de uitdaging aan om in oktober niet te roken, om er daarna hopelijk voorgoed af te zijn. Goed voor de gezondheid en de portemonnee!

Gezond aan het werk blijven
Een van de bedreigingen voor onze gezondheid is de huidige opleving van het coronavirus. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er bijna 3000 besmettingen per dag in Nederland en lopen de IC’s weer langzaam vol. Inmiddels hebben de ondernemersverenigingen opgeroepen er alles aan te doen om een tweede golf te voorkomen. Van belang voor onze gezondheid, maar ook voor onze economie. We willen zeker niet een tweede keer in lockdown. Het is dan ook heel belangrijk dat we ons allemaal zo goed mogelijk aan de regels houden. Houd afstand van elkaar, was regelmatig je handen, werk zoveel mogelijk thuis en blijf thuis wanneer je verkoudheidsklachten hebt (of als één van je huisgenoten koorts heeft). Ook bij Scalabor doen we er alles aan om werkplekken aan te passen aan de regels: 1,5 meter afstand, looprichtingen en ingangen zijn gescheiden, restauranttijden en koffiepauzes zijn verruimd, desinfectiezuilen geplaatst en er wordt veelvuldig schoongemaakt. Maar dit alles werkt alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt en meewerkt. Zo houden we het virus buiten de deur. Als er nog suggesties zijn voor maatregelen, hoor ik dat heel graag. Alleen op deze manier blijven we gezond en kunnen we aan het werk blijven!