Naar de inhoud

Zoekresultaten

De waarde van werk

Alweer de derde week met alle maatregelen om het coronavirus te stoppen. Het blijft een hele rare tijd voor ons allemaal, iets wat we nog nooit hebben meegemaakt. Om me heen zie ik – heel begrijpelijk – veel onrust en angst, maar ook veel saamhorigheid. Er ontstaan in de samenleving allerlei hele mooie initiatieven en er worden veel acties opgetuigd om vooral de zorg te helpen.

Samen sterk
Ook wij proberen ons steentje bij te dragen. Door te zorgen dat de openbare ruimten er in de hele regio verzorgd uitzien, door scholen en zorginstellingen extra goed schoon te maken en door te zorgen dat post en pakketjes bezorgd worden. Maar ook met een aantal extra activiteiten. Zo brachten collega’s Roel en Koen afgelopen week alle 1200 gecertificeerde veiligheidsbrillen, die we nog in onze Intratuin hadden liggen, naar Rijnstate. Zij waren hier erg blij mee. Ze bedankten ons zelfs via social media, terwijl wij hen zoudenmoeten bedanken, vooral in deze tijd! Collega Peter heeft vrijdag met een van onze bussen ruim 100 pakketten levensmiddelen en 100 kratten brood van de Voedselbank bezorgd in Duiven en Lingewaard. En collega Cantor is de hele week in de weer geweest met allerlei partijen om te kijken of wij mondkapjes en beschermende kleding kunnen gaan produceren. Inmiddels hebben we via een andere organisatie de machines hiervoor, hebben 10 collega’s zich aangemeld om te naaien en hebben we met VNO NCW en Cedris gesproken over de specificaties. Wat nog lastig is, is om het materiaal te krijgen voor de productie. Daar zijn we nu druk mee bezig! We hebben overigens ook een opdracht bewust niet opgepakt; een klant van voedselproducten gaf aan dat zij voor ons wel mondkapjes hadden, zodat we hun producten konden blijven verpakken. We zijn van mening dat alle mondkapjes op dit moment naar de zorg toe moeten en hebben de opdracht dan ook geweigerd.

Veilig werken
Binnen Scalabor is ongeveer de helft van de medewerkers aan het werk. Daardoor kunnen we nog steeds alle diensten aanbieden, zij het op veel kleinere schaal dan normaal. Diegenen die nu aan het werk zijn, behoren niet tot de risicogroepen, zijn niet verkouden en willen graag werken. Sterker nog, in de laatste week zijn er ook weer medewerkers aan de slag gegaan die een tijd uit voorzorg thuis geweest zijn. We hebben daar een protocol voor, om te zorgen dat ook de terugkeer veilig gebeurt. Op mijn rondes door het bedrijf vond ik de sfeer heel goed en werd er op allerlei manieren meegedacht over hoe we het aan de ene kant veilig kunnen houden en aan de andere kant kunnen blijven bijdragen. Afgelopen week hebben we dan ook weer een aantal extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat we met z’n allen gezond blijven. Zo kan er in de kantines en in de Intratuin tijdelijk alleen nog maar gepind worden, is het gebruik van een winkelwagen in de Intratuin verplicht (die maken we natuurlijk extra goed schoon!), zorgen we ervoor dat er nooit teveel mensen in de winkel zijn, letten we er nog beter op dat overal afstand gehouden wordt, is het lunchwandelen tijdelijk stopgezet (heel jammer want we waren net zo goed bezig en het was zulk lekker weer!), zijn er minder stoelen in de kantines zodat we wel uit elkaar moeten zitten en zijn extra wagens en busjes ingezet zodat medewerkers met een minimum aantal mensen in een wagen zitten. Daarnaast blijven alle eerdere maatregelen van kracht, waarbij het belangrijkste is dat we minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden, we onze handen extra goed wassen en thuisblijven als je verkouden bent of tot een risicogroep behoort.

Waarde van werk
In deze tijd waar veel mensen gedwongen thuiszitten terwijl ze eigenlijk liever aan het werk waren, wordt weer duidelijk hoe belangrijk werk is. Als zingeving en als context voor een sociale infrastructuur. We krijgen dagelijks berichten van collega’s die de deur niet uit mogen en dat verschrikkelijk vinden. Met name collega’s die in een zorginstelling wonen hebben het zwaar en missen de sociale contacten. Het kan helaas nu even niet anders. Hopelijk duurt het niet al te lang. De waarde van werk werd afgelopen week ook nog eens bevestigd in een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Naast de betekenis die het werk voor mensen zelf heeft, heeft het ook nog een belangrijke waarde voor de maatschappij. Het SCP berekende in haar onderzoek ‘De brede waarde van werk’ dat mensen die aan het werk zijn minder een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg en de WMO. Ook is er minder sprake van criminaliteit. Dit naast de besparingen op uitkeringen en de eigen toegevoegde waarde door het werk. Extra redenen dus om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en te krijgen. Na de coronacrisis wordt dit nog best een opgave, omdat de verwachting is dat de werkeloosheid flink toe zal nemen. Iets waar we nu al voorbereidingen op moeten treffen. Daarom was ik extra blij met het gesprek met het Openluchtmuseum afgelopen week; wanneer ze weer open gaan willen ze heel graag een aantal van onze collega’s inzetten in het museum. Daar denken we natuurlijk heel graag over mee en we zullen in de volgende weken verkennen wat de mogelijkheden zijn.