Naar de inhoud

Zoekresultaten

Perspectief op werk, maar ook op trajectbegeleiding en dans [blog]

“Hoe kan Scalabor bijdragen aan het invullen van zoveel mogelijk vacatures in de regio? En hoe begeleiden we zoveel mogelijk mensen naar de arbeidsmarkt?” Dit waren de centrale vragen waar ik me de afgelopen week mee bezig heb gehouden. Die begon met een gesprek met De Gelderlander over hoe het gaat bij Scalabor en welke kansen de krappe arbeidsmarkt ons biedt. Het antwoord daarop is dat het ons goed gaat en dat we ons blijven ontwikkelen. Maar ook dat we ons zorgen maken over de instroom van nieuwe (tijdelijke) medewerkers. Er is in de regio een enorme vraag naar personeel, waar Scalabor steeds moeilijker aan kan voldoen. Die vraag wordt veroorzaakt door de pensionering van collega’s met een SW-indicatie en door de beperkte aanmelding van werkzoekenden voor arbeidsmarkttrajecten. Dat is jammer, want de vraag uit de markt is er. Zowel door vervanging van banen die vrijkomen door pensionering als door de vraag van nieuwe en bestaande klanten. Alleen al op onze site staan zo’n 60 vacatures open. Daarbij komen dan nog de banen via het Werkgeversservicepunt en de banen die verschillende werkgevers in het kader van branchetrajecten toegezegd hebben.

Perspectief op werk
Deze branchetrajecten – zoals we die nu hebben afgesloten met de schoonmaakbranche en waar binnenkort trajecten voor de zorg en het groen bijkomen – zijn ontwikkeld in het kader van het programma Perspectief op Werk van staatssecretaris Tamara van Ark. De regio heeft extra geld ontvangen voor trajecten die ontwikkelen naar gegarandeerde banen bij werkgevers. Op woensdag had ik daar een gesprek over met de stuurgroep van Perspectief op Werk in de regio en de nieuw aangestelde projectleider. Goed om te zien dat vaart gemaakt wordt met het hele project en dat er een begin is met aanmeldingen, zodat trajecten op korte termijn van start kunnen gaan. Wat daarbij helpt, zijn de goede resultaten van onze trajecten in de eerste 9 maanden van dit jaar; 86% van deelnemers die het traject hebben afgemaakt zijn aan de slag! Dat is nog geen 100% (waar we natuurlijk wel naartoe willen!!) en de uitval tijdens het traject is her en der nog te hoog. Maar we zijn zeker niet ontevreden. Hopelijk leidt dit ertoe dat meer gemeenten werkzoekenden aanmelden voor arbeidsontwikkeltrajecten. Een goede ontwikkeling daarbij is de opzet van het LEON, het Leer- En OntwikkelingsNetwerk, in de Liemers. Zij gaan per 1 januari van start en zetten actief in op een scala van ontwikkeltrajecten van verschillende aanbieders.

Krapte op de arbeidsmarkt
De grote vraag naar medewerkers en het beperkte aanbod was ook het thema van het rondetafelgesprek over de inclusieve arbeidsmarkt, dat werd georganiseerd door het tijdschrift Het Ondernemersbelang. Verschillende partijen, waaronder onze partners Nederrijn Schoonmaak en Na-Nomi, spraken over de voordelen van de inclusieve arbeidsmarkt. Allen waren het erover eens dat we vol gebruik moeten maken van de huidige arbeidsmarkt en dat budget en beleid geen belemmering moeten zijn. Dezelfde roep om mensen kreeg ik een paar dagen later toen ik een ronde maakte door onze locatie in Lingewaard en de Intratuin in Arnhem; “Wanneer komen er weer nieuwe mensen, want we hebben zat werk!”

Trajectbegeleiders
Een belangrijke schakel hierin zijn onze trajectbegeleiders. Zij begeleiden medewerkers van Scalabor naar zo passend mogelijk werk. En daarnaast begeleiden ze ook de deelnemers aan de ontwikkeltrajecten. Op donderdag mocht ik meelopen met mijn collega Layla om te kijken hoe dat precies in zijn werk gaat. Ik viel daarbij met mijn neus in de boter omdat het intakegesprek dat zij voerde met een kandidaat meer dan positief was. De kandidate had al lang niet meer aan het arbeidsproces meegedaan vanwege de jarenlange zorg voor een ziek familielid. Omdat zij daarvoor zelf in de zorg gewerkt had, gaf zij aan wel in de zorg te willen werken. Ze miste echter de benodigde papieren en durfde daarom niet te solliciteren. Dit is nu precies waar wij kunnen helpen: met de inzet van ons arbeidsonderzoekscentrum om te kijken waar kwaliteiten liggen. En door een aantal trainingen te geven zodat het makkelijker is om weer aan de slag te gaan. Met een tijdelijke plaatsing op een van onze leerwerkplekken, gezamenlijk een goed cv opstellen, helpen bij het zoeken naar geschikte banen en uiteindelijk samen met het WSP zorgen voor bemiddeling en plaatsing. En in de huidige arbeidsmarkt is de zorg heel geïnteresseerd in medewerkers die ervaring mee brengen! Mooi overigens om te zien hoeveel energie en passie de trajectbegeleiders in hun werk brengen. Door zo’n dag meelopen zie ik toch weer veel beter wat we allemaal doen, maar zie ik ook weer zaken waar ik zelf een bijdrage aan kan leveren om het proces te verbeteren.

Dansen
Tegen het einde van de week kreeg ik nog een fantastisch cadeau van Introdans. Adriaan Luteijn, choreograaf van dit wereldberoemde dansgezelschap uit Arnhem, kwam samen met 12 dansstudenten van ArteZ een dansworkshop geven. En ik mocht meedoen!! Geweldig om te ervaren hoe zij mij en 23 collega’s aan het dansen kregen en wat voor een positieve energie en interactie dit opleverde. En als kers op de taart werden we ook nog eens uitgenodigd om de generale repetitie van het volgende programma van Introdans bij te wonen – met 100 collega’s!! Wat ontzettend mooi, heel veel dank hiervoor!