Naar de inhoud

Zoekresultaten

In de media: Scalabor leidt op tot schoonmaker

Vandaag in De Gelderlander, een artikel over onze mooie samenwerking met de schoonmaakbranche. We hebben ook een hele heldere folder over de mogelijkheden


Scalabor leidt op tot schoonmaker

Leerwerkplekken voor werkzoekenden
Het Arnhemse arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor gaat samen met zeven commerciële bedrijven werkzoekenden met behoud van uitkering een opleiding bieden. Die opleiding moet hen bij een geslaagde afronding een baan in de schoonmaakbranche opleveren.
Gezamenlijk stellen de bedrijven zeventig leerwerkplekken beschikbaar voor werkloze mensen die onder de participatiewet vallen. De kandidaten worden door de gemeente Arnhem en door omliggende gemeenten voorgedragen.
Werkzoekenden beginnen met een periode van een maand in het arbeidsonderzoekscentrum van Scalabor. Daar wordt bekeken over welke competenties zij al beschikken en welke vaktechnische vaardigheden ze nog moeten leren.
Na die verkennende periode krijgen zij in een rustige omgeving drie maanden de tijd om de fijne kneepjes van het schoonmaakvak te leren. Daarnaast volgen zij de basisopleiding voor een erkend vakdiploma. Wie dat haalt, kan zich verder ontwikkelen op een leerwerkplek bij een van de bedrijven.
Aan het initiatief wordt meegewerkt door Antonio Shining Places, CSU, Succes, Nederrijn, SMB Willems, Asito en Novon. De bedrijven bieden mensen die op de leerwerkplek goed functioneren aansluitend een betaalde werkplek.
Divisiemanager Koen Beenen van Scalabor bevestigt dat de samenwerking er is gekomen omdat het economisch tij meewerkt. In verschillende sectoren op de arbeidsmarkt, ook in de schoonmaakbranche, bestaat schaarste aan personeel. ,,Dat biedt ons kansen om dit soort trajecten op te zetten”, zegt Beenen. ,,Maar het betekent ook dat je als werkloze in korte tijd een sprong naar betaald werk kunt maken. In dit geval ligt er een mooie kans, als je belangstelling hebt voor het schoonmaakwerk.”
Scalabor is het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, aangestuurd vanuit Arnhem. Het begeleidt mensen die dat nodig hebben naar passend en zo regulier mogelijk werk. Het bedrijf werkt niet alleen voor de gemeente Arnhem, die aandeelhouder is, maar ook voor onder meer Lingewaard, Overbetuwe, Rheden en Rozendaal.