Het werk gaat gewoon door [blog]

Ondanks het feit dat veel collega’s carnaval gevierd hebben van de week ging het werk gewoon door. Eigenlijk best wel een afwisselende week, waarin niet één thema te herkennen was. Zo is in het kader van de Scalabeleving het meubilair voor de nieuwe gangen opgeleverd: heel kleurig en ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Her en der zijn er nu nog wat afwerkingswerkzaamheden en bij de receptie moeten nog wel wat zaken gebeuren, maar verder is dit project nu opgeleverd. Dat betekent dat we tijd hebben voor het volgende project: het aanpakken van het personeelsrestaurant aan de Driepoortenweg. De inrichting daar is wel wat gedateerd en het geheel kan wel een likje verf gebruiken. De plannen die André Eichelsheim (manager interne dienstverlening) en zijn team gemaakt hebben, zien er goed uit. Parallel daaraan is de nieuwe werkbegeleider horeca Gijs Nijenhuis naar het aanbod in de restaurants aan het kijken – met alle respect voor het huidige aanbod, maar het mag het wel iets verser en gezonder! Overigens ook in het teken van Scalabeleving, we werden gevraagd of de nieuwe bedrijfskleding – en dan met name de poloshirts – ook voor privégebruik aan te schaffen zijn. Wat leuk en wat een compliment voor zowel de kleding als voor de ontwikkeling die we als bedrijf doormaken. We gaan dan ook zeker kijken hoe we dit verzoek kunnen faciliteren – gedacht wordt aan een poloshirt in wat andere kleuren!

Training & opleiding

Met het bedrijf Croan consult had ik samen met opleidingscoördinator aan het begin van de week een goed gesprek. Croan consult heeft in opdracht van Scalabor een leergang Werkbegeleider ontworpen die in april van start gaat. Ik realiseer me dat onze werkbegeleiders cruciaal zijn in het behalen van onze doelstellingen – goed werkgeverschap, financieel gezond zijn en zoveel mogelijk mensen begeleiden naar zo passend mogelijk werk – maar begrijp ook dat ze best een moeilijke opgave hebben. Om ze goed te ondersteunen in hun werk en de uitdagingen, willen we investeren door deze leergang van 10 sessies aan te bieden. Met de trainers heb ik de laatste aandachtspunten doorgenomen en inmiddels is het secretariaat begonnen met de planning van de deelcursussen!

Een andere opleiding waar we afgelopen week aan gewerkt hebben is de basis (vak)opleiding schoonmaak. Na de gesprekken die we onlangs met de 7 grootste schoonmaakbedrijven in de regio gevoerd hebben, is het ons duidelijk dat de bedrijven zitten te springen om goede medewerkers. Wanneer wij werkzoekenden opleiden tot medewerkers met een RAS schoonmaakcertificaat, dan willen deze bedrijven onze kandidaten graag aan het werk helpen! Als deel van de opleiding, loopt de kandidaat ook stage bij een van de schoonmaakbedrijven. De laatste puntjes op de i worden nu gezet voor wat betreft de opleiding en met de bedrijven wordt een convenant voorbereid waarna we binnen Scalabor maar ook samen met de gemeenten op zoek gaan naar geschikte kandidaten. Een mooie samenwerking tussen bedrijfsleven en Scalabor!

Inclusief ondernemen

Om nog meer bedrijven te overtuigen van de talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werken we nauw samen met de stichting Inclusief Midden Gelderland. Deze stichting stimuleert inclusief ondernemen in de regio en is onder andere de initiatiefnemer voor de bijeenkomst in het kader van de dag van de 1000 voorbeelden op 14 maart. Om hun werkzaamheden te ondersteunen, zochten zij iemand die de administratieve taken voor de stichting op zich kon nemen. De keuze daarbij is gevallen op onze medewerker Guido Jansen. Guido heeft voor Scalabor de afgelopen maanden het lockertraject gedraaid waarbij we én inzichtelijk gekregen hebben welke lockers precies van wie zijn én alle lockers verplaatst hebben naar de werkvloer. Maar de meeste collega’s kennen Guido als vertegenwoordiger van de FNV binnen Scalabor. In die rol ondersteunt Guido de vakbond in de regio op het gebied van inclusief ondernemen. Mede door deze expertise is hij een welkome aanvulling bij de stichting Inclusief Midden Gelderland!

Goed werkgeverschap

Een organisatie dat al heel veel doet op het gebied van inclusief ondernemen is de Provincie Gelderland. Dat doet zij de ene keer onder de noemer van de Banenafspraak en de andere keer onder de noemer Participatiewet. Belangrijkste drijfveer is echter goed werkgeverschap. De nieuwe P&O manager van de provincie, Madelon Verholen, kwam in dat kader afgelopen week langs voor een kennismakingsgesprek. Erg goed om bij te praten en te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Eerste stap

Een bedrijf dat meer gaat doen met inclusief ondernemen is Na-Nomi, het verpakkingsbedrijf van distributiecentrum Nabuurs. Insteek is dat we een verpakkingslijn met 25 medewerkers gaan opzetten in de Overbetuwe. De contracten zijn van de week getekend en binnenkort komt het bedrijf zich presenteren aan collega’s binnen Scalabor.

Dat een eerste stap naar een reguliere werkgever best spannend is, begrijp ik maar al te goed. Er zijn medewerkers die niets anders willen, maar er zijn net zoveel collega’s die het liefste in hun vertrouwde omgeving blijven werken. In beide gevallen is het zaak dat dit goed begeleid wordt. En dus had ik naast gesprekken met medewerkers die heel graag een volgende stap zetten, van de week ook een gesprek met een medewerker die op zijn eigen plek wil blijven. Goed om hierover met iedereen in gesprek te blijven en te blijven kijken naar zo passend mogelijk werk.

Ik realiseer me overigens dat dit alweer mijn 25e blog is! Tijd vliegt wanneer je het naar je zin hebt!