In gedachten verzonken [blog]

In gedachten verzonken ben ik afgelopen week tot tweemaal toe langs een aantal collega’s van de schoonmaak gelopen zonder hen te groeten. Ik weet dat ik dat gedaan heb, omdat een van deze collega’s aan het einde van de dag langs mijn kamer liep om te vragen of zij iets verkeerd gedaan hadden. Absoluut niet! Ik was degene die de fout begaan had om niet even de moeite te nemen om gedag te zeggen! Want zo hoort het en zo gaan we als collega’s met elkaar om. Ik heb mij dan ook direct bij de collega verontschuldigd. Maar stiekem ben ik ook wel een beetje blij dat het gebeurd is. Want wat is het goed dat we blijkbaar de cultuur hebben waar je elkaar hierop kunt aanspreken. Ook je directeur! Erg goed!

Dienstverlening

Mijn week bestond voor een groot gedeelte aan het geven van presentaties over de dienstverlening van Scalabor als arbeidsontwikkelbedrijf. Zo was ik aan het begin van de week op bezoek bij het team van het werkgeversservicepunt (WSP). Dat is het loket in de regio dat contact heeft met werkgevers, vacatures ophaalt en mogelijkheden bekijkt om die in te laten vullen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat daarbij zowel om werkzoekenden die direct geplaatst kunnen worden, als om werkzoekenden die eerst een arbeidsontwikkeltraject gedaan hebben bij Scalabor. En omdat Scalabor geen eigen acquisitieteam heeft, is dit een hele belangrijke partner voor ons om mensen aan werk te helpen. We hebben dan ook afgesproken dat we nog nauwer gaan samenwerken en gaan zorgen voor zo optimaal mogelijke communicatie.

Onverwachte match

Iets later in de week waren alle wethouders van de gemeente Arnhem op bezoek in ons nieuwe arbeidsonderzoekcentrum. Aan hen heb ik zowel de ontwikkelingen van het afgelopen jaar geschetst alsook de belangrijke rol die Scalabor speelt in de huidige arbeidsmarkt. Collega’s Riet en Brit gaven daarbij uitleg over hoe zo’n arbeidsontwikkeltraject nu precies in zijn werk gaat. Op een gegeven moment lagen er tijdens de presentatie van Brit een aantal cv’s op tafel die zij samen met werkzoekenden had opgesteld. Wethouder Jan van Dellen was direct geïnteresseerd en heeft inmiddels met een van de werkzoekenden contact op laten nemen voor een IT-functie bij de gemeente! Alleen dat al was een mooi resultaat van de bijeenkomst, ware het niet dat het college heel enthousiast werd van de verschillende mogelijkheden!

Uitdaging

Later in de week mochten we ook nog de Arnhemse raadsleden van de VVD ontvangen en kwam een aantal consulenten van de afdeling Werk en Inkomen op bezoek. Wat mooi dat iedereen de moeite neemt om kennis te maken en bekend te worden met Scalabor! Doel van de presentaties van onze kant is de instroom van kandidaten vanuit de gemeenten op gang te krijgen. En daar slagen we de afgelopen weken heel goed in! Sterker nog, het begint druk te worden in het arbeidsonderzoekcentrum. Voor ons is het nu van belang dat we dan ook doen wat we beloven te doen: mensen begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Dat betekent concreet dat we intern de doorstroom en begeleiding goed op gang moeten krijgen en dat we in samenwerking met het WSP vacatures ophalen voor mensen die het traject over een aantal maanden doorlopen hebben. Het MT werkt heel hard aan dit proces en de uitdaging waar we nu voor staan.

Nieuwe ontwikkelingen

Om ervoor te zorgen dat we mensen opleiden voor banen van de toekomst, ontwikkelen we continu nieuwe trajecten. Ik was dan ook blij dat de Gelderlander afgelopen week aandacht besteedde aan ons e-fulfilment project, waarin we de afwikkeling van orders doen voor verschillende webshops. Het artikel heeft direct meer vraag opgeleverd van andere webshops, wat natuurlijk helemaal goed is!

Nieuwe collega

Wat ook goed is, is dat we afgelopen week een nieuwe concerncontroller hebben aangenomen. Tot 1 januari heeft Robert Donath deze taak op interim basis met veel verve vervult. Robert is echter gestart aan een nieuwe opdracht en het is tijd voor Scalabor om met een vast team door te gaan. Met de invulling van deze positie is het team compleet en zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Wel jammer dat onze nieuwe controller pas per 1 april kan beginnen!

Afscheid

Daar waar we een nieuwe collega hebben, hebben we na 36 jaar ook afscheid genomen van collega Jan Hessels. Jan heeft veel betekend voor Presikhaaf bedrijven, maar zeker ook voor Scalabor op het gebied van onderhoud en het in kaart brengen van de onderhoudsplanning voor ons machinepark. Mooi om te zien dat er zoveel collega’s bij zijn afscheid waren. Maar Jan is gelukkig nog niet helemaal weg! In zijn betrokkenheid voor de personeelsvereniging, is hij nog nauw betrokken bij onze Hollandse feestavond van 16 februari met optredens van Jannes én Sieneke. Dat belooft een fantastische avond te worden. Ik begrijp dat er nog kaarten beschikbaar zijn. Daarbij moet ik wel een aantal lezers van dit blog teleurstellen: de feestavond is alleen voor medewerkers van Scalabor! Maar we hebben nog een paar vacatures!