Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een hele speciale week! [blog]

Dit was wel een hele speciale week! Het kan namelijk zijn dat jullie mij even gemist hebben, want aan het begin van de week zat ik een paar dagen in Buenos Aires, Argentinië. Vanuit mijn rol als waarnemend voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden mocht ik namelijk 30 ondernemers begeleiden op een reis naar dit Zuid-Amerikaanse land. Vier dagen lang (en twee keer 15 uur vliegen!) hebben we kennis mogen maken met het land van Koningin Maxima en hebben ondernemers bekeken of er investeringsmogelijkheden en kansen voor hun bedrijven zijn. Naast een kennismaking met de stad zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de ambassade, de kamer van koophandel, de bank en een advocatenkantoor maar ook met Nederlandse ondernemers die al zaken doen in Argentinië. Wat opviel is dat het land eigenlijk alles heeft voor een goede economie (een gunstige ligging, goed klimaat, vruchtbare grond, genoeg natuurlijke grondstoffen en een hoogopgeleide bevolking) maar hier nog geen profijt van heeft kunnen maken. De inflatie ligt boven de 40%, er is sprake van een hoge werkeloosheid en er is een groot gat tussen rijk en arm. Kansen voor ondernemers zijn er zeker maar er is ook sprake van risico’s. Goed echter om het land eens met eigen ogen te kunnen bekijken.

Weersveranderingen
Bij terugkomst in Nederland (direct herfstweer, waar het in Buenos Aires lente was en 25 graden!) viel ik direct met mijn neus in de boter en mocht ik spreken tijdens een medewerkersbijeenkomst in onze kwekerij in Bergerden. Samen met Henk Albers van Presikhaaf Bedrijven hebben we daar uit mogen leggen dat Presikhaaf per 1 januari 2019 onderdeel gaat worden van de modulaire gemeenschappelijke regeling, de MGR SD GR. Een hele mond vol en een mooi scrabblewoord (dubbele punten!), maar concreet betekent dit dat Presikhaaf Bedrijven, waar onze collega’s uit de SW formeel in dienst zijn en die de partij is die het loon uitbetaalt, vanaf begin volgend jaar deel uitmaakt van de MGR. De gemeenten van Midden-Gelderland hebben in de MGR een aantal gemeenschappelijke diensten ondergebracht. Daarmee verdwijnt definitief de naam van Presikhaaf van het briefpapier. Verder wijzigt er helemaal niets: werknemers blijven werken voor Scalabor, de OR van Scalabor blijft hen vertegenwoordigen en de huidige CAO blijft van toepassing. Feitelijk wijzigt dus alleen de naam. Een en ander heeft vorige maand ook al in het interne blad Talent gestaan en medewerkers ontvangen allemaal ook nog een brief over deze voorgenomen verandering. Om het echter goed toe te lichten en de mogelijkheid te geven om vragen te stellen organiseren we meerdere informatiebijeenkomsten. In Bergerden waren er wederom veel vragen, maar niet over de wijziging van de Presikhaaf-naam!

Het verschil tussen mijn en dijn niet kennen
Donderdagmiddag werd ik, terwijl ik zelf een bespreking in de Intratuin had, opgeschrikt door het nieuws dat er een winkeldief was die een medewerkster met een mes had bedreigd. Collega’s hadden gezien dat de ‘klant’ spullen in zijn tas gestopt had en wilde vertrekken zonder te betalen. Nadat gevraagd was om de tas te openen trok deze persoon een mes en rende snel weg. Gelukkig was er dus niets gebeurd en was de politie snel ter plaatse. De betrokkenheid van onze medewerkers om een dief te stoppen is zeer te prijzen, maar tegelijkertijd gaat veiligheid boven alles! Om die reden is er sinds kort dan ook beveiliging – mede in het kader van ervaringsplekken – aanwezig in de winkel. Een mooie plek om dat vak te leren, maar toch jammer dat dat in deze tijd moet!

Ambities
In het tweede deel van de week had ik ook nog een tweetal hele goede gesprekken met respectievelijk de wethouder van de gemeente Overbetuwe en de wethouder van de gemeente Rheden. We hebben het gehad over de ambities van de gemeenten om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aan het werk te helpen en de rol die Scalabor hier als ontwikkelbedrijf in kan spelen. Tijdens de gesprekken mocht ik de verschillende mogelijkheden en trajecten toelichten en hebben we aangeboden dit ook aan de consulenten werk en inkomen te presenteren. Het zou mooi zijn wanneer we ook voor deze gemeenten aan de slag mogen en gezamenlijk vacatures in kunnen gaan vullen!

Inmiddels ben ik wel blij dat het weekend is: heb toch wel een beetje last van jetlag!