Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een productieve en inspirerende week (blog)

Wat ontzettend fijn zo’n weekend met heerlijk weer! Eindelijk! En dat terwijl het vorige week nog met bakken uit de lucht kwam. Op donderdag was ik vanuit mijn rol als werkgeversvoorzitter uitgenodigd door defensie om op hun oefenterrein in Ede te komen kijken naar allerlei innovaties die bijdragen aan de energietransitie en waar het leger ook baat bij zou kunnen hebben. Gelukkig bedacht ik me nog net voordat ik in de auto sprong dat zo’n terrein niet gemaakt is voor een pak en nette schoenen, waardoor ik toch nog even een paraplu en bergschoenen achterin heb gelegd. Wat was ik daar blij mee, want het bleef maar regenen en het terrein veranderde langzaam in een buitenzwembad!

 

Innovaties in energie en veiligheid bij defensie

Het bezoek was zelf overigens heel goed. Ik was onder de indruk van alle innovaties die tentoongesteld werden en ik vind het ook heel goed dat de landmacht nadenkt over hoe zij klimaatneutraal kunnen gaan werken. Maar waar ik heel blij om was, was dat er bij twee van de exposerende bedrijven producten – in dit geval zonnepanelen en batterijen – getoond werden die door collega’s van Scalabor in elkaar gezet worden. Vol trots kon ik dit aan de militairen die met mij meeliepen vertellen en ook de vertegenwoordigers van de bedrijven zelf gaven vol trots aan dat ze met ons samenwerkten. Sterker nog, een derde bedrijf gaf aan de samenwerking met ons op te gaan zoeken. Hierdoor leveren we dus een bijdrage aan de energietransitie en aan de veiligheid van het land.

 

Sociale ondernemingen in actie

Na het bezoek racete ik terug naar de Intratuin waar op dat moment net onze collega’s van de Binnenbaan, het sociaal ontwikkelbedrijf voor Zoetermeer en omstreken, aankwamen. Zij kwamen kijken hoe wij onze verschillende sociale ondernemingen runnen en keken verbaasd op toen ik aankwam in pak met daaronder legerkistjes vol met modder! Gelukkig namen Koen en Sandy ze eerst mee door de winkel zodat ik nog snel van schoenen kon wisselen. Altijd leuk om met collega’s van gedachten te wisselen en te horen dat zijn tegen dezelfde dingen aanlopen als wij; we weten dat we alles in huis hebben om meer mensen te begeleiden naar passend werk, de banen en werkgevers die dit graag willen zijn er ook, maar de mensen worden – uitzonderingen daargelaten – slechts mondjesmaat aangemeld voor de verschillende programma’s. Frustrerend dat het ‘systeem’ hier nog steeds onvoldoende functioneert.

 

Het Nationaal Programma Arnhem-Oost

Wellicht ben ik daarom zo’n grote voorstander van het Nationaal Programma Arnhem-Oost. Omdat hier allerlei samenwerkende partijen het verschil proberen te maken voor vijf wijken in de stad waar de armoede en werkloosheid het hoogst is door een generatie lang te investeren in opleiding, leefbaarheid, gezondheid, veiligheid en werk. En dat te doen op een soms onconventionele manier door, als het moet, dwars door het systeem heen te gaan wanneer dat belemmert in plaats van ondersteunt. Fijn ook om daar vanuit Scalabor een bijdrage aan te leveren. 

 

Stichting Inclusief Midden Gelderland 

Daarvoor moest ik wel wat ruimte in mijn eigen agenda creëren. Dat heb ik gedaan door afscheid te nemen van Stichting Inclusief Midden Gelderland. Een stichting die ik 7 jaar geleden met een aantal andere mensen en op initiatief van de ING heb opgericht om inclusiviteit te promoten in de regio. En dat hebben we gedaan door de oprichting van het Samen voor een Baan Inclusief Werkgeversnetwerk, door het organiseren van kennis lunches en het jaarlijkse inclusief evenement, door het publiceren van het Inclusief Magazine en door de uitreiking van de scriptie- en inclusief ondernemer van het jaar prijs. De stichting staat inmiddels als een huis met allerlei zeer toegewijde mensen die de initiatieven naar het volgende niveau gaan brengen. En ook Scalabor blijft natuurlijk gecommitteerd en betrokken en zal haar bijdrage blijven leveren. Een goed moment dus om het stokje over te dragen.

 

Tien jaar van toewijding: het jubileum van de Brug

En het laatste event van afgelopen week dat ik niet onbesproken wil laten is het jubileum van de Brug. Dit is een project dat we inmiddels al 10 jaar in samenwerking met IrisZorg uitvoeren voor de gemeente Arnhem. Een groep dakloze Arnhemmers komt daar dagelijks bijeen om weer wat ritme en werkervaring op te doen. Uitstroom naar werk is daarbij niet het hoogste doel, maar ieder jaar lukt het wel weer een aantal deelnemers om een stap te maken. Een heel mooi project om aan bij te dragen. Vorig jaar werd hun onderkomen verkocht – en inmiddels gesloopt – en moesten we dus op zoek naar een nieuwe werk- en lunchplek. Die vonden we tijdelijk in ons eigen gebouw en dat beviel eigenlijk zo goed dat er de afgelopen maanden gewerkt is om ze in het gebouw een eigen permanent onderkomen te geven. Tijdens het jubileum werd deze plek geopend waardoor we weer helemaal klaar zijn voor de komende jaren! En als het moet, dwars door het systeem heen!