Naar de inhoud

Zoekresultaten

Strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, klusavonturen en onverwachte ontmoetingen: Een veelzijdige week! (blog)

Strijd voor betere arbeidsvoorwaarden
Het nadeel van een korte week is dat je al je werkzaamheden in drie dagen moet doen in plaats van vijf. Zo sprak ik met een aantal van onze MT-leden over het reilen en zeilen in hun divisies, overlegde ik met het DB van de OR over een aantal lopende zaken en sprak ik met de FNV over de landelijke actie voor een betere cao voor medewerkers SW en Aan de Slag.

Daar waar inflatie overal in het land zorgt voor een stijging van de lonen, zijn de salarissen van de mensen met de laagste inkomens nog niet aangepast. En ook de reiskosten, waarvan aangetoond is dat 21 cent per kilometer eigenlijk onvoldoende is om de kosten te dekken, blijven voor de SW vooralsnog 10 cent. Om hier aandacht voor te vragen, organiseren de vakbonden op 7 juni een landelijke actiedag in Utrecht, waar ook de minister en de voorzitter van de VNG aanwezig zullen zijn. Als Scalabor zijn wij zelf geen partij in de onderhandelingen over de cao, maar we zien dagelijks wel hoe moeilijk onze medewerkers het financieel hebben. Ook gemeenten zijn niet onwelwillend, maar hebben dan wel extra middelen nodig van het Rijk. Vanuit Scalabor ondersteunen we de actie door iedereen die die dag meegaat naar Utrecht bijzonder verlof te geven.

 

Verscheidenheid aan gesprekken en samenwerkingen in diverse domeinen
Vakbond CNV sprak ik afgelopen week nog even over het belang en de logica om sociaal ontwikkelbedrijven conform het recente besluit van de Tweede Kamer aan te sluiten bij de regionale mobiliteitsteams, en ook met vertegenwoordigers van het netwerkteam van het regionaal werkbedrijf sprak ik over de rol van Scalabor in de regio. Op maandagavond woonde ik de ALV van sportkoepel NOC-NSF bij, met wie we binnenkort een fantastisch jongerenproject gaan doen (waarover later meer!). Met Alliander en Connectr sprak ik respectievelijk over het feit dat bedrijven steeds moeilijker stroomaansluitingen krijgen en de activiteiten om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk in de energiesector. Vervolgens had ik een overleg om te kijken hoe we de verbinding maken tussen het nieuwe Human Capital akkoord van de Groene Metropoolregio/Economic Board en het regionaal werkbedrijf, en had ik een goed gesprek met onze partner E-care over de instroom van medewerkers in de toekomst, daar waar de SW vooralsnog alleen maar afneemt. Tenslotte schreef ik het voorwoord voor het jaarverslag van de jaarrekening 2022 voor Scalabor en voor die van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Pff, stop de tijd!

 

Een productief weekend vol klusavonturen
Het voordeel van een korte week is echter dat je vervolgens een paar dagen vrij bent. Nou ja, vrij. Ik had een hele lijst met klussen die ik had opgespaard en die ik echt deze dagen moest doen. Onze jongste gaat na de zomer naar de middelbare school en heeft een bureau en boekenkast nodig, en onze middelste is uit zijn kinderkledingkast gegroeid. Ook zat de trapleuning los, moest er in het kader van duurzaamheid een regenton komen, en zo waren er nog wat klusjes.

De reden dat ik het allemaal had opgespaard, was dat ik klussen helemaal niet leuk vind. En de reden dat ik het niet leuk vind, is dat ik er niet goed in ben. Zeg maar gerust dat ik er slecht in ben. Veel van onze medewerkers hebben twee rechterhanden en kunnen alles maken wat hun ogen zien, maar ik ben geboren met twee linkerhanden. En om die reden stel ik klussen dus steeds uit. Maar dit weekend moest ik eraan geloven en het is op een paar incidentjes na, waarbij onder andere de schroeven van de trapleuning aan de andere kant van de muur uitkwamen, best goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ondertussen ben ik nog wel even naar onze Intratuin geweest om een regenton te kopen (die in de aanbieding was, en gelukkig kreeg ik goed advies, anders was ik het verbindingsstuk met de regenpijp vergeten!) en bij Hornbach voor een paar schroeven waar ik direct ook weer een aantal oud-deelnemers aan ontwikkeltrajecten tegenkwam.

 

Ontmoetingen op onverwachte plekken: Samenwerken buiten de werkvloer
Collega’s kwam ik overigens ook tegen tijdens mijn hardlooprondje langs Moscowa en door Sonsbeek Park (beide zagen er trouwens weer fantastisch goed onderhouden uit!), en toen ik mijn fiets parkeerde op het Gele Rijdersplein toen ik even de stad in moest. Ook bij 2Switch, waar ik het speelgoed naartoe bracht dat de kinderen hadden opgeruimd, zag ik meerdere collega’s. Echt heel gaaf om te zien op hoeveel plekken in de regio onze collega’s een bijdrage leveren.

Collega’s in actie voor verandering en leuke vooruitzichten
Maar niet iedereen was dus afgelopen dagen vrij, een aantal collega’s werkten gewoon door. En wanneer er nu heel veel collega’s op 7 juni meegaan naar Utrecht voor de landelijke actiedag (de FNV regelt bussen, en collega Christa is een van de mensen die de aanwezigen toespreekt via een filmpje!), dan krijgen we misschien ook nog wel voor elkaar dat lonen en reiskosten worden aangepast! En ik, ik mag dus helemaal niet mopperen over een korte week en een volle klusagenda, en dat doe ik dan ook niet! Op naar een nieuwe week met onder andere een speciale VIP-koopavond in de Intratuin voor onze medewerkers en relaties, en de Fiets naar je Werk dag op donderdag!