Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwe aanpak ‘Mogelijk maken!’

Vanmorgen heeft Marcel Hielkema samen met de gemeente Arnhem, de nieuwe aanpak ‘Mogelijk maken’ gepresenteerd voor Regisseurs Werk & Inkomen in een volle raadzaal van het stadhuis.

In deze nieuwe aanpak maakt de coach van Scalabor er, samen met de regisseur W&I van de gemeente Arnhem, werk van om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen naar een baan door te denken in mogelijkheden. Dankzij een flexibele aanpak op maat, waarbij de kandidaat centraal staat.

Kans op waardevol werk
Martien Louwers, wethouder W&I bij de gemeente Arnhem opende de bijeenkomst door te benadrukken dat een baan zoveel méér is dan alleen inkomen. Ze zet zich daarom ook in om iedere inwoner van Arnhem een kans op waardevol werk te geven.

Kristel van Zonneveld, clustermanager W&I a.i. bij de gemeente Arnhem, vertelde vervolgens hoe aan deze nieuwe aanpak ‘Mogelijk maken’ diverse gesprekken vooraf zijn gegaan tussen de gemeente Arnhem en Scalabor. De uitgangspunten waren o.a.: gebiedsgericht, inwoner centraal, meer flexibiliteit, maatwerk en keuzemogelijkheden.

Duurzame plaatsingen realiseren
Marcel Hielkema opende zijn verhaal met de speciaal voor deze nieuwe aanpak ontwikkelde film en nam de toehoorders vervolgens mee in de nieuwe website, die te vinden is via onze eigen Scalaborwebsite.

Marcel: “Het doel van het zeven stappenplan van ‘Mogelijk maken’ is om duurzame plaatsingen te realiseren. We willen een huis zijn voor mensen met potentie voor werken, óók als het langer dan een jaar duurt. Door een completer aanbod, betere samenwerking tussen ketenpartners en meer regie bij de inwoners. Dat doen we door de kandidaten mee te nemen op reis om zo de beste plek voor de inwoner te krijgen. Ook al is dat misschien niet altijd binnen 12 maanden.” Hij benadrukte ook dat we niet in beperkingen, maar in mogelijkheden moeten blijven denken: “In Engeland noemt men het ‘diversity in talent’ en in België ‘maatwerkers’.

Werk is de basis
De ochtend werd afgesloten met het inspirerende verhaal van Martin Knieste, bekend van de documentaire ‘De Wasstraat’. Hij deed de oproep aan de aanwezigen om vooral ook de werkgever mee te nemen in het coachen van de kandidaten als zij bij een werkgever aan de slag zijn gegaan. “Want dan begint het eigenlijk pas. En de werkgever is degene waar de werknemer zich meldt met vragen en zorgen.” Hij noemt het ook ‘mensen met een begeleidingsbehoefte’, want “het zijn over het algemeen de werkgevers die de afstand tot de arbeidsmarkt creëren”. Zijn verhaal werd ondersteund met diverse fragmenten uit de documentaire. Daarin kwam heel mooi naar voren dat werk de basis is en ervoor zorgt dat mensen meedoen. Door veiligheid te bieden, structuur en waardering. Of zoals een van de medewerkers het verwoordde: “We zorgen hier voor elkaar. Dat maakt ons bedrijf nóg mooier!”