Naar de inhoud

Zoekresultaten

‘Kan het virus klokkijken?’ (blog)

Verandering is best lastig. Voor ons allemaal. Het liefst blijven we zoveel mogelijk vasthouden aan oude patronen. En al helemaal wanneer het op corona aankomt. Niemand zit te wachten op allerlei aanpassingen vanwege het virus. En toch was het afgelopen week weer noodzakelijk om regels te verscherpen. Bij Scalabor betekende dit dat we werkplekken weer op 1,5 meter hebben gezet, mondmaskers weer invoerden, pauzetijden aanpasten om het personeelsrestaurant te ontlasten, koffiemachines om dezelfde reden weer op de afdelingen zelf plaatsten, medewerkers die dat kunnen zoveel mogelijk thuis moeten werken, men zich laat testen bij klachten en onze locaties er door alle stickers en belijningen er weer uitzien of je bij de Efteling in de rij staat! Dit is wat maatregelen die door het kabinet worden aangekondigd betekenen voor een organisatie. En wat ben ik er trots op hoe de organisatie hier mee omgaat. In no-time en zonder morren werden alle veranderingen doorgevoerd en op dinsdag leek het alsof het in de afgelopen maanden nooit anders was geweest. Mijn complimenten aan al mijn collega’s voor hun inzet, maar bovenal hun veerkracht. Daar waar we in onze samenleving steeds meer zien dat verschillende groepen tegenover elkaar staan vanwege deze maatregelen, zag ik binnen Scalabor alleen maar de wil om er samen wat van te maken. Top!

Wat wel kan
Dat neemt niet weg dat ook ik stevig baal dat een veel activiteiten niet kunnen doorgaan. Zo moesten we noodgedwongen een kennislunch van het Samen voor een Baan netwerk cancelen en ook onze bijdrage aan de Dag van de Ondernemer kon niet doorgaan. Het slotevent van de maand van de 1000 voorbeelden op 30 november durven we aan de andere kant wel aan, omdat we daar op een grote externe locatie kunnen voldoen aan alle voorwaarden om een veilig event te organiseren. En ook het bezoek van Tien Organisatieadvies afgelopen week kon met wat aanpassingen doorgaan. Want we kunnen allerlei verhalen vertellen over wat er allemaal bij ons gebeurt en welke toegevoegde waarde onze medewerkers hebben, maar het beste is om het met eigen ogen te zien en van collega’s te horen. Dat is direct ook een open uitnodiging voor raadsleden die wel eens vragen stellen in hun gemeente over het wel en wee van SW, arbeidsontwikkeling, participatiewet etc. Het is ongelooflijk lastige materie als je er niet dagelijks mee bezig bent, maar de beste manier om er meer over te weten te komen is om langs te komen en vragen te stellen! En dat is precies wat het bedrijf Tien Organisatieadvies, dat in het sociaal domein vaker aan beide kanten van de tafel zit, gedaan heeft: op bezoek komen, ons verhaal aanhoren maar vooral ook naar het verhaal van de medewerkers luisteren. En volgens mij hebben we er na dit bezoek weer 15 ambassadeurs bij!

Coronaproof de feestdagen in
Het meeste baal ik overigens nog van het feit dat we onze plannen voor de kerst (weer) om moeten gooien. Want we kunnen er lang omheen draaien, maar helemaal niemand gelooft dat de maatregelen na 4 december opeens weg zijn en de kans is dan ook nihil dat we voor 2000 collega’s kerstdiners kunnen (en mogen) organiseren. Dus gaat onze sociale commissie terug naar de tekentafel: hoe kunnen we dan iets organiseren wat wel coronaproof is, waarmee we onze medewerkers kunnen bedanken voor hun inzet en we toch iets van kerstviering kunnen doen? We denken dat we iets leuks hebben bedacht, dat gaat de sociale commissie nu verder uitwerken. Wat we in ieder geval al voor elkaar hebben is een spetterend dansoptreden van een aantal collega’s in samenwerking met, en onder regie van, Introdans. En omdat we dat allemaal op film hebben opgenomen kunnen we dat met kerst of nieuwjaar aan iedereen tonen. Afgelopen week vond al de voorvertoning plaats voor medewerkers die meegedanst hebben. En zoals het een film première betaamt was er natuurlijk ook popcorn en wat te drinken. Het resultaat mag er zijn! De spanning stijgt maar iedereen moet nog even wachten tot het einde van het jaar!

Veerkracht
Wat ook gewoon doorgaat, zijn de verschillende arbeidsontwikkeltrajecten. Want de arbeidsmarkt blijft krap en bedrijven schreeuwen om goede krachten, dus hoe meer mensen we vanuit de bijstand kunnen begeleiden naar een baan hoe beter. Zo slaagden afgelopen week 5 deelnemers van de opleiding logistiek voor hun vorkheftruck diploma! En ook gingen, in samenwerking met het SVH, de eerste 7 deelnemers van start met het Gastvrij Talent horeca opleidingsprogramma.
En dus tonen we veerkracht, passen we ons aan waar nodig maar blijven we vooral – veilig – doorpakken en laten we ons niet stoppen door het virus. Of zoals een van onze medewerkers afgelopen week vroeg toen ze hoorde dat de horeca verplicht om 20.00 uur moet sluiten: ‘kan het virus klokkijken dan?!’