Genoeg te doen (blog)

We waren net weer lekker op gang gekomen en nu zorgt het virus er toch weer voor dat we allerlei bijeenkomsten af moeten zeggen. Zo had ik afgelopen week een bijdrage moeten leveren tijdens de Dag van Gelderland. Een dag die jaarlijks door de provincie Gelderland wordt georganiseerd en waarbij zo’n beetje alle bestuurders uit de provincie aanwezig zouden zijn. Onderwerp van mijn pitch was de kracht van Oost-Nederland en de bijdrage die dit deel van Nederland kan leveren aan de oplossing van de uitdagingen voor de toekomst. Maar vooral wilde ik het hebben over hoe we dat (nog) beter in Den Haag en in Brussel voor het voetlicht moeten brengen. Ik had net mijn speech af en de steekwoorden op een paar kaartjes gezet toen ik werd gebeld dat de provincie het niet verantwoord vond om een event voor 500 personen door te laten gaan. Heel jammer maar ook heel begrijpelijk natuurlijk! Het voordeel is in ieder geval wel dat als de bijeenkomst wel weer wordt georganiseerd ik mijn verhaal al klaar heb.


Samen voor een baan netwerk
Een bijna zelfde situatie gebeurde de dag ervoor. We zouden met het bestuur van de Stichting Inclusief Midden Gelderland de activiteiten van dit jaar evalueren en een strategische agenda opzetten voor het komende jaar. Daarna zouden we een hapje gaan eten. Helaas bleek er een positieve test waardoor de bijeenkomst niet door kon gaan. En dat is jammer want we hebben veel positiefs om op terug te kijken. Zo faciliteert de stichting het Samen voor een Baan inclusief werkgeversnetwerk financieel. En dit netwerk heeft dit jaar een enorme vlucht genomen met een nieuwe website, uitgereikte plaquettes , een nieuw inclusief magazine dat aan het eind van de maand verschijnt en de verkiezing van de inclusief ondernemer van het jaar. Ook worden deze maand in het kader van de maand van de 1000 voorbeelden allerlei bijeenkomsten georganiseerd over inclusiviteit. Afgelopen week was er in Rozet een kennislunch voor kennisintensieve organisaties om te spreken over hoe zij inclusiviteit organiseren. En op woensdag 17 november staat een lunch op de agenda waar de directeur van Phion spreekt over verrassende combinaties (voor wie geïnteresseerd is, er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer info en aanmelden via info@samenvooreenbaannetwerk.nl). Overigens is er een groots slotevent van de maand van de 1000 voorbeelden gepland voor 30 november. Ik ga er voor nu maar even vanuit dat alles door kan gaan omdat het bijeenkomsten zijn die voor 19:00 uur afgelopen zijn, in grote ruimtes met voldoende afstand waar QR codes gechecked worden, maar je weet maar nooit.


Tijd voor andere zaken
Voordeel van het afblazen van bijeenkomsten zoals afgelopen week is dan wel weer dat je wat meer tijd hebt voor andere zaken. Zoals voor de begroting. Het is namelijk weer de tijd van het jaar waarin plannen voor het nieuwe jaar gemaakt worden en we financiële budgetten presenteren aan aandeelhouders. Het wordt wel steeds moeilijker om voorspellingen te doen voor de toekomst. Dat komt door alle ontwikkelingen, zoals corona, inflatie, een tekort aan grondstoffen en de krapte op de arbeidsmarkt, Ik vind soms vooruitkijken naar de volgende maand al lastig, laat staan naar volgend jaar of naar de komende vijf jaar. En toch is het noodzakelijk om dat te doen. Zodat je  richting kunt geven, een doel kunt neerzetten, je kunt nadenken over inkomsten en uitgaven en jeplannen kunt maken om nog meer mensen naar werk te begeleiden. Door alle afdelingen zijn daarbij uitgebreide plannen gemaakt die onze controller vervolgens samenvoegt tot een geheel. Vervolgens schrijven we de introductie en de samenvatting en dienen we die in bij onze Raad van Commissarissen. De auditcommissie van de raad kijkt dan in eerste instantie naar de cijfers waarna de raad zelf naar het gehele plan kijkt. En als zij zich daarin kunnen vinden, gaan we gezamenlijk naar de aandeelhouder. Al deze vergaderingen staan voor de komende weken gepland en dus kwam de vrijgekomen tijd best van pas om e.e.a. voor te bereiden.


Op bezoek bij Gazelle
Ik had ook meteen wat meer tijd voor een uitgebreid bezoek aan een werkgever bij wie veel van onze collega’s werken: Koninklijke Gazelle in Dieren. Ondanks dat ik al meerdere keren op bezoek geweest ben, blijf ik altijd enorm onder de indruk van het werk dat daar gedaan wordt. En hoe dat georganiseerd wordt. Een hele moderne fabriek waar veel mensen werken maar ook een hele duidelijke link naar de historie van het merk en het ambacht van het vak. Maar vooral ben ik onder de indruk van het werk dat onze collega’s daar doen en hoe zij meedraaien binnen het bedrijf. Ik ben dan ook heel blij dat we de samenwerking weer voor meerdere jaren verlengd hebben. Sterker nog, met de grote vraag naar fietsen stijgt ook de vraag naar medewerkers. Dus als iemand nog geïnteresseerd is in een mooie baan!!

Maar even afwachten wat de komende weken gaan brengen qua bijeenkomsten. Een ding staat vast: ook als ze verschoven (moeten) worden naar een latere datum blijft er genoeg ander werk te doen!