Naar de inhoud

Zoekresultaten

Prettig (en veilig) werken doen we samen (blog)

En toen was die er toch: de persconferentie waarvan we allemaal hoopten dat die er niet meer zou zijn. Maar met de oplopende coronabesmettingen was het onvermijdelijk dat er nieuwe maatregelen zouden komen. Helaas. Want die vrijheid van de afgelopen paar maanden smaakte eigenlijk best wel goed. En hadden we met zijn allen niet gehoopt dat het vaccin en de hoge mate van inentingen ervoor zouden zorgen dat het leven weer normaal zou worden?

Samen houden we het virus buiten de deur
En dus zijn er per direct ook weer een aantal oude, bekende maatregelen van kracht bij Scalabor: afstand houden, geen handen schudden, vaak je handen wassen. Om iedereen hieraan te helpen herinneren zitten  de stickers weer op de werkvloer geplakt. Koffieautomaten keren terug op de afdelingen en pauzetijden worden aangepast zodat het minder druk is in de personeelsrestaurants. Medewerkers in de kantoren werken de helft van hun tijd thuis. In de Intratuin en als we met meerdere personen gebruik maken van bedrijfsauto’s dragen we mondmaskers. En als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt laat je je testen bij de GGD. Tot nu toe is het ons heel goed gelukt om het virus buiten de deur te houden. Als we ons samen aan deze regels houden gaat ons dat weer lukken. Want we kunnen het alleen maar samen doen. Dit is niet iets wat de overheid voor ons kan doen. Het virus verspreidt zich door ons eigen gedrag en de enigen die het kunnen stoppen zijn wij. We willen toch allemaal dat het virus zo snel mogelijk weg gaat zodat we weer normaal kunnen leven. Dat moet dan ook het gezamenlijke doel zijn.

Gevaccineerd, niet gevaccineerd en de QR code
Een discussie die oplaait is of de QR code van medewerkers gecheckt moet worden voordat ze aan het werk gaan. Dat is ook een lastige discussie. Op dit moment hoeft dat nog niet, maar als de besmettingen verder oplopen zou het er best wel van kunnen komen. Het voelt voor velen niet goed, omdat het indruist tegen ons gevoel van vrijheid en privacy. En tegen de inclusie gedachte: we willen juist dat zoveel mogelijk mensen – dus ook gevaccineerd of ongevaccineerd – mee kunnen doen. Dan kunnen we toch niemand uitsluiten? Aan de andere kant moet een werkplek ook een veilige plek zijn. Waar we het overigens snel over eens zijn, is dat het houden aan gemaakte afspraken – over afstand, handen wassen, thuis blijven en testen bij twijfel – de beste manier is om het virus eronder te krijgen.

Evenementen met QR-code
Vooralsnog hebben we bij Scalabor een paar momenten waarop we wel om de coronapas vragen. Natuurlijk in het restaurant van de Intratuin zoals we dat al weken doen (en wat overigens tot weinig problemen leidt). Maar we gaan dat ook doen bij grotere evenementen waar gasten van buitenaf komen. Zoals tijdens onze bingo avond en bij de Sinterklaas viering. Die willen we als het enigszins kan dit jaar echt door laten gaan. En om het dan toch mogelijk te maken dat medewerkers familieleden meenemen, checken we bij binnenkomst even het groene vinkje in de app. Dus laat je testen van te voren mocht je niet gevaccineerd zijn, dan kan het feest veilig doorgaan. Prettig werken doen we samen, maar veilig werken net zo goed.