Naar de inhoud

Zoekresultaten

Stoppen met roken door nieuwe wet (blog)

Mag ik op deze plek even een kleine ergernis delen? Indien u dat niet op prijs stelt vooral niet doorlezen. Maar ik wil het even hebben over roken. En dan vooral over een nieuwe wet die op 1 januari aanstaande ingaat. Begrijp me niet verkeerd, ik heb persoonlijk niets tegen mensen die roken. Sterker nog, ik heb zelf 15 jaar gerookt. En natuurlijk wist ik wel dat roken niet goed voor me was, als het goed is weet iedereen dat. En als ooit nog iemand bij een rechter beweert dat hij niet wist dat je van roken longkanker kon krijgen en daarom vindt dat hij recht heeft op een schadevergoeding dan mag de rechter de claim van mij met een forse boete voor de indiener afwijzen. Nee, dat roken slecht voor je gezondheid is, dat weten we. Maar het was stoer en lekker en iedereen om me heen deed het. Stuk voor stuk hele slechte redenen! Ik ben dan ook heel blij dat ik inmiddels al 19 jaar van het roken af ben. Van die slechte eigenschap maar ook van de afhankelijkheid: heb ik wel sigaretten bij me, waar is mijn aansteker, heb ik kleingeld voor een nieuw pakje? Vreselijk.

Stoppen met roken of eten bij de Japanner
Het stoppen ging me eigenlijk nog best eenvoudig af alhoewel mijn omgeving wellicht vindt dat ik een tijd lang wel heel slecht te genieten was! 19 jaar geleden moest ik samen met 7 collega’s binnen 6 weken een hotel openen dat nog half in de steigers stond. Enorme stress dus. Met zijn achten zaten we allemaal, in de enige kamer van het hotel die al af was, te werken. En zoals dat in de horeca ging, rookten we allemaal en de kamer stond dan ook blauw van de rook. Op een gegeven moment vonden we gezamenlijk dat dat niet meer kon en zijn we gestopt. Wel met een weddenschap die we er nog even aanhingen: In die tijd zat er een heel duur Japans restaurant in Moskou, Justo. Je was, als je daar ging eten, zo €150 kwijt. Per persoon! De afspraak was dat als iemand weer zou beginnen met roken diegene de rest zou trakteren op een diner bij Justo.  Persoonlijk had ik nog een stok achter de deur omdat ik net gehoord had dat mijn vrouw zwanger was van onze oudste. Een nog veel betere reden dus dan een duur diner. Sigaretten heb ik nooit meer aangeraakt. Wel ben ik geloof ik vier keer bij de Japanner geweest!

Ontmoedigbeleid
Nee, ik ben heel blij dat ik er vanaf ben. Ik ben ook helemaal voor het feit dat we roken zoveel mogelijk proberen te ontmoedigen. Dus geen Marlboro mannen, John Player Special formule 1 auto’s of chocolade sigaretten met Sinterklaas meer. En als je er nu aan terugdenkt; ongelooflijk toch dat vroeger de juf of de meester gewoon rookte, je ouders in de auto de ene met de andere aanstaken, je gewoon achter je bureau rookte of je collega dat nu op prijs stelde of niet en je in het vliegtuig gezellig achterin met de stewardess een sigaret opstak. Moet je nu eens proberen in een vliegtuig een aansteker te pakken… Nee, helemaal goed dat we dat niet meer doen en dat we tegenwoordig als bedrijf – bijvoorbeeld tijdens Stoptober – collega’s zoveel mogelijk helpen om van het roken af te komen.

Je kunt ook te ver gaan
Maar nu gaan we volgens mij een stap te ver. Op 1 januari treedt namelijk een wet in werking die verbiedt dat er op het terrein van een bedrijf gerookt wordt. Dus ook niet meer in de rookruimtes die op het buitenterrein gelegen zijn. Roken mag op geen enkele manier gefaciliteerd worden. Heel concreet betekent dit dus dat de verschillende rookruimtes die we buiten hebben – een paar banken met een afdakje en wat asbakken – volgens de wet gesloopt moeten worden. En dat betekent vervolgens dat medewerkers die roken, zich buiten het terrein – dus ook buiten de parkeerplaats – moeten begeven om te gaan roken. En daar mag dus geen asbak staan. Wat dat betekent zie je nu al bij bijvoorbeeld Rijnstate, daar mag al sinds begin dit jaar op het terrein niet gerookt worden. En dus staan er dagelijks rokers net buiten het terrein dat vervolgens bezaaid ligt met peuken. Onze medewerkers staan dan straks dus bij het pand van de overburen en medewerkers van de overburen staan dan naast ons terrein te roken. Dat ziet er niet uit, er is extra brandgevaar doordat er geen speciale asbakken zijn, rokers kunnen nergens schuilen en zijn langer van de werkplek weg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? En dat terwijl de huidige rookruimtes op het terrein allemaal uit de looproutes liggen waardoor rokers niemand tot last zijn. Welk probleem lossen we dan op?

Stoppen dan maar?
Ik ben helemaal voor minder roken: verdriedubbel de prijs van een pakje, verlaag de kosten van de zorgverzekering voor niet-rokers substantieel of verbied roken in zijn totaliteit. Maar leg de bal niet bij werkgevers neer die dat dan ook nog eens moeten gaan handhaven. Gelukkig denkt binnen Scalabor een speciale commissie, samen met de OR heel goed mee over hoe we in onze vestigingen het beste met de nieuwe wet om kunnen gaan. En wellicht is de beste optie dan toch om op 1 januari collectief te gaan stoppen met roken! Zou dat dan de echte bedoeling van de wetgever zijn?