Stappen zetten in April [blog]

Afgelopen week stond in het teken van – hoe kan het ook anders – inclusiviteit. Met andere woorden, hoe kunnen er zoveel mogelijk mensen meedoen op de arbeidsmarkt. Dat vraagt afstemming met allerlei organisaties, waarbij we continu hameren op de voordelen van een inclusieve organisatie. Zo ging ik maandagmiddag via VNO-NCW (digitaal) in gesprek met een aantal ondernemers uit de provincies Utrecht en Gelderland over de arbeidsmarkt in het algemeen en de inclusieve arbeidsmarkt in het bijzonder. Ook hier kwam weer naar voren dat veel werkgevers echt wel willen, maar regelgeving en de verschillende loketten zo ingewikkeld vinden dat ze afhaken en doorgaan met de dagelijkse business. Werk aan de winkel dus. Zowel richting politiek Den Haag als in de regio, waar we de praktische begeleiding en hulp kunnen bieden.

Nu investeren in de banen van morgen
Later in de week had ik een goed gesprek met de directeur van MVO Nederland, de organisatie die voorvechter is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En daar is inclusiviteit natuurlijk een onderdeel van. Samen hebben we gekeken hoe we het onderwerp kunnen verbinden met andere onderwerpen zoals duurzaamheid en circulaire economie. En dat kan heel goed. Want wanneer we Nederland echt willen (en dat moeten we!) verduurzamen, zijn veel mensen nodig en kunnen bedrijven het zich — in weer een krappe arbeidsmarkt binnenkort – niet veroorloven om ook maar iemand aan de kant te laten staan. Het dus noodzaak om nu al te investeren in de banen van morgen.

Lustrum voor WerkBedrijf Rijk van Nijmegen
Een organisatie die al vijf jaar lang werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt is het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Dit is een soortgelijk bedrijf als Scalabor, maar dan voor de regio Rijk van Nijmegen. Op 1 april vierden zij hun eerste lustrum en om dit te vieren waren er de hele dag door activiteiten gepland. De dag werd afgesloten met een – wederom digitale – talkshow over het belang van inclusiviteit, waar ook ik te gast was. Een hele eer om dat voor een collega-bedrijf – waar wij vanuit Scalabor best tegenop kijken- te mogen doen! Mooi dus om al hun medewerkers en klanten live in de uitzending te mogen feliciteren. En mooi ook om te zien wat zij in vijf jaar hebben bereikt en hoe alle gemeenten in de regio door het ontwikkelbedrijf samenwerken om zoveel mogelijk mensen naar passend werk te begeleiden.

Inclusiviteit in de praktijk
Inclusiviteit in de praktijk zag ik ook bij mijn bezoek aan Glober. Dit bedrijf, was vroeger onderdeel van Presikhaaf bedrijven en is in 2014 verzelfstandigd. Zij maken maatwerk koffers en tassen, bijvoorbeeld om producten in te presenteren of om productente vervoeren. Ook de koffer om de KNVB-beker te vervoeren hebben zij gemaakt. Hopelijk mogen ze – als echt Arnhems bedrijf -ook de koffer produceren voor de beker die Vitesse binnenkort gaat winnen. Het mooie van dit bedrijf is dat al hun medewerkers gedetacheerd worden vanuit Scalabor. Dus wanneer iemand ooit maatwerk koffers of tassen nodig heeft: koop lokaal en inclusief! Overigens gaf de eigenaar aan ook tegen allerlei regelgeving aan te lopen als hij iemand uit de participatiewet wil aannemen, daar waar hij bij medewerkers vanuit de SW volledig door het arbeidsontwikkelbedrijf wordt ontzorgd. We moeten maar eens kijken hoe we hierbij kunnen helpen.

Stapril, lopen voor een goed doel
De wandeling van Scalabor naar Glober had direct positief resultaat voor het aantal gemaakte stappen die dag. Vanaf april doen wij namelijk met 10 teams van 6 personen mee aan Stapril. De hele maand lopen alle deelnemers – die hiervoor allemaal een stappenteller hebben ontvangen – 10.000 stappen per dag. Dit doen ze om fitter te worden, maar ook om geld op te halen voor het goede doel. Win-win dus! En deze week helemaal handig, want al die paaseitjes moeten er ook weer af gelopen worden. Zou dat de reden zijn dat ze deze activiteit in april organiseren?