Naar de inhoud

Zoekresultaten

Iedere stem telt mee [blog]

Op de dag dat mijn dochter 18 wordt, mag ze voor het eerst gaan stemmen. Dit is natuurlijk een bijzonder moment – je stem doet ertoe. Maar geloof me, voor ouders is dit een mijlpaal, je kind (in ons geval, dochter) is volwassen! Ik herinner me direct het moment dat ik haar voor het eerst zag. En nu staat ze straks als jonge, zelfstandige, knappe vrouw in het stemhokje met een rood potlood in haar hand (mag ze ook nog eens houden dit jaar). Ik vind het enorm belangrijk dat iemand zijn of haar stemrecht gebruikt, op welke partij je ook stemt. Want al hebben veel mensen het gevoel dat ze geen invloed hebben, door te stemmen kun je wel degelijk het verschil maken. Sterker nog, draai het eens om. Wat als je niet mocht stemmen, niet mocht meepraten? In een aantal landen waar ik vroeger woonde was dat het geval; óf er waren geen verkiezingen óf de uitslag was al voor de verkiezingen bekend. Gelukkig is dat in Nederland anders en hebben we het recht om te stemmen en onze stem te laten horen. Wat je vervolgens gaat stemmen is ieders eigen keuze. Zo ook die van mijn dochter. Als jongvolwassene hoeft zij zeker niet die van haar ouders overnemen. We zitten in een andere levensfase en maken andere afwegingen. Het moet vooral haar keuze zijn. Haar stem telt net zo zeer als die van mij.

Lastig kiezen

Dat kiezen is nog best wel een hele lastige. En niet alleen voor iemand die voor het eerst mag stemmen. Ik weet niet of jullie alle partijprogramma’s hebben gelezen of de reclames van partijen op tv en social media hebben gezien? Of de debatten hebben gevolgd bij Pauw, Jinek en Nieuwsuur? Misschien baseer je je keus op basis van de verschillende stemwijzers. Kies je wat voor jou van belang is, of voor het land en de volgende generatie? Of zet je het kruisje uit gewoonte zonder erbij na te denken? Baseer je je op de partij of op de persoon die deze partij vertegenwoordigt? En hoeveel verschillen alle standpunten van partijen nu echt van elkaar? Wat wordt gezegd uit scoringsdrang (en vervolgens nooit uitgevoerd) en welke plannen leiden echt tot verandering? Het is écht niet eenvoudig om een goede keuze te maken. Ik ben het ook echt niet met alles van de partij van mijn keuze eens. Ik vind het daarom ook wel goed dat we in Nederland altijd een coalitie van meerdere partijen hebben. Zo houden we elkaar in balans, worden excessen voorkomen en komen de goede gezamenlijke punten naar boven.

Spraakmakers
Dit zie ik nu ook terug bij de voorstellen van de verschillende partijen over de arbeidsmarkt. Afgelopen week mocht ik daar in het Radio 1 programma Spraakmakers een reactie op geven. Iedere partij heeft een stukje van het advies van de commissie Borstlap over de arbeidsmarkt dat past bij hun eigen filosofie, eruit gepakt. Maar het advies van de commissie was geen buffet waar je alleen maar datgene van neemt wat je lekker vindt. Het is een 7-gangen diner inclusief amuses, waarbij het de bedoeling is dat je het allemaal opeet. En ja, dan zit er ook wel eens iets bij dat je minder lekker vindt. Maar het goede nieuws is dat – wanneer er een coalitie gevormd moet worden – alle puzzelstukjes vanzelf weer bij elkaar komen. Naar aanleiding van de vraag wat we met het toeslagenstelsel moeten, gaf ik aan dat we het onze maatschappij wel heel erg moeilijk gemaakt hebben. Probeer maar eens huurtoeslag aan te vragen of je belastingaangifte te doen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Helemaal niet wanneer je al niet zo goed met taal bent of digitaal niet heel vaardig. En dat zijn in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen. De stichting Lezen en Schrijven vroeg daar afgelopen week terecht aandacht voor en focust in haar plannen vooral op een investering in taalonderwijs. Ik denk dat we daarnaast ook moeten kijken hoe we communicatie weer eenvoudiger maken, bij overheid en bedrijven. En er moet ook echt geïnvesteerd worden in het helpen van mensen bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Een mooi voorbeeld hiervan is dat in de komende weken leden van de FNV-medewerkers van Scalabor helpen bij het invullen van hun belastingaangiftes.

Minder ingewikkeld

In het kader van de verkiezingen en het maken van een keuze zijn er twee websites die op een eenvoudige manier uitleggen hoe stemmen precies werkt en wat de verschillende partijen willen: www.hoewerktstemmen.nl en www.stemjijook.nl. Ik werd hier door Dick Cochius van APCG op geattendeerd. Het is verfrissend om te zien hoe een en ander op deze sites wordt uitgelegd. Er zijn filmpjes waarin politici in gewone taal uitleggen waar ze voor staan en er is zelfs een link naar een duidelijke taal debat. Echt heel verhelderend. Dus, ga stemmen, gebruik je stemrecht, oriënteer je goed en laten we ervoor zorgen dat de maatschappij iets minder ingewikkeld wordt!