Positieve ontwikkelingen [blog]

Ook al is de lockdown weer verlengd en voelen ondernemers zich inmiddels – ondanks alle steun – de moed in de schoenen zakken, waren er afgelopen week toch ook mooie ontwikkelingen! Zo schaarde de Tweede Kamer zich achter het plan om de sociale ontwikkelbedrijven een grotere rol te geven in de toekomst. Goed nieuws, want daardoor is straks weer instroom mogelijk voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en die behoefte hebben aan een beschermde omgeving. En daarmee is er een toekomst voor de ontwikkelbedrijven. Zo worden de kennis, ervaring, het werk en de faciliteiten ingezet voor diegenen die dat goed kunnen gebruiken. Een heel praktisch voorbeeld: in de afgelopen weken is het ons detacheringsteam gelukt om – in samenwerking met een viertal werkgevers in de regio – 40 banen te creëren, met begeleiding bij de werkgevers zelf. Dit betekent dat we intern 40 plekken hebben waar wel werk is, maar geen mensen. Die plekken worden op dit moment niet ingevuld – waardoor het werk verdwijnt – veelal naar het buitenland. Met de nieuwe wet zouden we in de toekomst dus 40 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan kunnen bieden. Mooi is ook dat de eerste Kamerleden zich al gemeld hebben om te komen kijken bij Scalabor en te luisteren naar de verhalen vanuit de praktijk, heel goed!

De Werkbrigade
Ook mooi is de aankondiging dat Scalabor samen met de gemeente Arnhem De Werkbrigade start. Deze is bedoeld om 50 tot 60 Arnhemmers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen of te houden. Inwoners van Arnhem die door de coronacrisis (nog) moeilijker aan een vaste baan komen of tijdelijk overbrugging nodig hebben, worden voor een periode van twee jaar in dienst genomen door Scalabor en doen zo de benodigde werkervaring op. Daarnaast ontvangen ze een vakinhoudelijke opleiding, zodat ze na twee jaar sterker op de arbeidsmarkt staan. Het gaat met name om werk in de schoonmaakbranche en groenvoorziening, of bij andere werkgevers waar ook nu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Op deze manier hebben werkgevers na de crisis goed opgeleide medewerkers, die dan weer hard nodig zijn. En minstens zo belangrijk, het biedt werkgevers de kans om inclusieve banen – ondanks deze lastige coronatijd – toch een plek te geven in hun bedrijf. Voorwaarde voor de werkgever is dat de kandidaat na twee jaar een vervolgcontract krijgt. Voor de deelnemers die het na deze periode toch niet lukt, kijken we hoe zij op een andere manier vervolgstappen kunnen maken. Zo helpen we werkzoekenden en werkgevers deze crisis te overbruggen; door werkgeverschap in te vullen voor sectoren die het nu moeilijk hebben én door werk te behouden. We houden mensen in beweging en bieden ze juist nu langere tijd de mogelijkheid aan het werk te zijn. Vanzelfsprekend tegen een gewone beloning en met aandacht voor ontwikkeling.

Inclusiviteit grotere plek in de samenleving
Deze ontwikkelingen laten zien dat inclusiviteit – ook tijdens de coronacrisis – een steeds grotere plek krijgt in de samenleving. Een fantastisch voorbeeld daarvan is dat ik afgelopen week een gastcollege mocht geven aan studenten van de HAN over de maatschappelijke en economische noodzakelijkheid van inclusiviteit. En niet aan de studenten van de opleiding Social Work (wat ik overigens ook graag doe hoor), maar aan de studenten Bedrijfskunde. Heel goed dat de managers van de toekomst dit onderwerp nu al oppakken. Zo is inclusiviteit over een paar jaar namelijk de normaalste zaak van de wereld!

En om dan maar direct vanuit bedrijfskundig oogpunt te eindigen; de winkels mogen vanaf deze week een afhaalpunt openen voor bestellingen. Onze Intratuin vestiging is daar vanaf woensdag helemaal klaar voor. Houd de website en de social mediakanalen in de gaten de komende dagen. U kunt dan bestellingen plaatsen en wij zorgen dat het vervolgens klaarstaat om af te halen, maar we bezorgen het ook graag bij u thuis in Arnhem. We hebben natuurlijk ook een groot assortiment aan vogelvoer en vogelhuisjes. Dus wilt u de vogels goed deze sneeuwperiode doorhelpen én draagt u sociaal ondernemerschap een warm hart toe… U bent van harte welkom!