Naar de inhoud

Zoekresultaten

Focus op het positieve [blog]

Het blijven bijzondere tijden. Velen van ons werken al maanden thuis, we worden in onze vrijheid beperkt, we kunnen de feestdagen alleen in kleine kring vieren en wintersport zit er al helemaal niet in (na 7 jaar Rusland heb ik een hekel aan sneeuw, dus voor mij niet erg). En hoewel er grote stappen gemaakt worden met een vaccin is het einde nog niet in zicht. Je merkt dat dit invloed heeft op ons, we zijn sneller geprikkeld en focussen eerder op wat fout gaat, dan op die dingen die juist goed gaan. Ook ik kan me af en toe echt storen aan mensen die de coronaregels niet in acht nemen, klanten die het onderste uit de kan willen, overheden die moeite hebben met ondernemende acties en organisaties die focussen op hun eigen bestaansrecht in plaats van het grotere geheel. Met andere woorden: ook ik loop af en toe tegen de randen van het systeem aan en erger me daar de ene dag meer aan dan de andere.

LATEN WE OOK BLIJVEN KIJKEN NAAR WAT GOED GAAT
Het is dan ook belangrijk om in deze tijden te blijven focussen op wat er wel goed gaat. Zonder te vergeten wat er nog beter of anders kan. Er gebeurt ook heel veel positiefs en daar hoor je eigenlijk te weinig over. Neem afgelopen week als voorbeeld.

ZES KEER POSITIEF
Positief is dat we onze samenwerking met Darthuizer verlengd hebben. Daardoor blijven we gebruik maken van de fantastische kwekerij in Bemmel en blijven we werk uitvoeren voor deze samenwerkingspartner. Waardevol werk in een hele mooie en prikkelarme omgeving waar veel van onze medewerkers, maar ook veel trajectdeelnemers, met plezier werken. Positief is ook dat afgelopen week de eerste vijf deelnemers aan het branchetraject Zorg zijn uitgestroomd naar betaalde banen bij zorginstellingen. Goed om te zien dat daarmee het instrument branchetraject effect heeft – waarbij werkgevers, gemeenten, RijnIJssel en Scalabor samenwerken. Om die reden hebben we nu een aantal nieuwe trajecten ontworpen voor onder andere
de groensector, de logistiek en de maakindustrie.

Positief was het bezoek afgelopen week van een mogelijke nieuwe klant. Die was onder de indruk van de kennis en kunde, maar vooral ook de sfeer binnen Scalabor. En geeft aan allerlei mogelijke vormen van samenwerking te zien waardoor meer mensen – zowel op onze locatie als bij de klant – aan de slag kunnen.

Positief was ook het gesprek dat ik afgelopen week had met vijf Tweede Kamerleden over de kracht en vooral ook de economische kansen van onze regio. Want een beter economisch klimaat leidt tot meer banen en minder werkeloosheid. En daar helpen zowel de mooie MKB-deal voor digitalisering voor de regio als een steunpakket vanuit Brussel voor Oost-Nederland heel erg bij.

Positief was ook de computertraining die gegeven werd aan de deelnemers van ons Dak- en thuislozenproject de Brug. In een steeds verder gedigitaliseerde wereld zijn dit vaardigheden die nodig zijn om op zoek te gaan naar werk of hulp te krijgen van instanties bij het vinden van een huis.

En heel positief was dat – ondanks de coronaregels – het Sinterklaas toch gelukt is om bij Scalabor langs te komen. Op een geheime locatie en zonder dat de kinderen van onze medewerkers aanwezig konden zijn heeft de Goedheiligman zijn boodschap voor ons opgenomen. Veel dank aan de personeelsvereniging dat ze dit bezoek op beeld hebben kunnen vastleggen! Dit Sinterklaasweekend wordt de registratie voor alle Scalaborkinderen uitgezonden. En misschien weten we dan ook of de Sint iets voor de medewerkers heeft achter gelaten.

Genoeg positiefs te melden dus. Laten we daar in deze bijzondere tijden op blijven focussen!