Denken in mogelijkheden [blog]

In deze bijzondere tijden worden veel bedrijven hard geraakt doordat er minder werk is en minder verkocht wordt. Dit betekent dat veel ondernemers op zoek moeten naar ander werk. Zoals bijvoorbeeld de horecaondernemers die zich nu richten op het bezorgen van maaltijden. Ook bij Scalabor kijken we continu naar andere soorten werk. Omdat dat aan de ene kant een vervanging van inkomsten is, en aan de andere kant medewerkers en trajectdeelnemers voorbereid op beschikbare banen. Zo hebben we afgelopen week samen met Presikhaaf Schoolmeubelen en de gemeente Arnhem gekeken of we een branchetraject maakindustrie kunnen opzetten. Werkzoekenden volgen dan een opleiding bij Schoolmeubelen onder begeleiding van Scalabor en ROC RijnIJssel, om vervolgens door te stromen naar werk bij verschillende werkgevers in de branche. Door hier nu in te investeren zorgen we ervoor dat er na de crisis – wanneer er weer een krapte op de arbeidsmarkt is – voldoende geschoold personeel beschikbaar is.

Denken in mogelijkheden
Om diezelfde reden gebruiken we deze tijd ook om in onze Intratuin een spiksplinternieuw restaurant te bouwen, de Proeftuin. Aan de ene kant omdat het bestaande restaurant wel aan vervanging toe was en het restaurant nu vanwege corona dicht is. Aan de andere kant omdat we dan weer een perfecte opleidingslocatie hebben voor koks en bediening. In deze branche is op termijn echt wel weer behoefte aan goed personeel. In de tussentijd pakken we ook op onze verschillende locaties allerlei werkzaamheden op, ter vervanging van opdrachten die er tijdelijk niet zijn. Alles wat met fietsen te maken heeft – zoals de verkoop van onze fietspompen – loopt heel goed op dit moment (iedereen gaat er op uit). Maar er zijn ook opdrachtgevers die het zwaar hebben en dus geen werk bij ons neer kunnen leggen. Daarom zijn we blij dat we op dit moment heel veel kerstpakketten kunnen inpakken en dat we in opdracht van een aantal gemeenten de logistiek voor mondmaskers op mogen pakken. In onze Intratuin is inmiddels ook de kerstshow weer geopend en zijn sinds afgelopen zaterdag de eerste kerstbomen weer te koop. De kerstafdeling is weer geweldig geworden! Helemaal corona-proof opgesteld, waarbij we ook goed opletten hoeveel bezoekers er aanwezig zijn. Nog zo’n mooi initiatief waar we een bijdrage aan leveren: het Arnhem Pakket. Een aantal ondernemers, waaronder Peeze en de Groene Rijders, hebben een aantal pakketten samengesteld met typisch Arnhemse producten. Als kerstpakket of zomaar als extra blijk van waardering voor medewerkers of relaties. Het mooie is dat je met deze pakketten niet alleen lokale ondernemers steunt. Ze zorgen ook nog voor inclusief werk en een deel van de opbrengst komt ten goede aan de zorg en dan met name Ziekenhuis Rijnstate. Drie vliegen in één klap dus! Meer informatie vind je op www.arnhempakket.nl

Nieuwe buren
Afgelopen week mochten we nieuwe buren verwelkomen: een deel van de reclassering is bij ons ingetrokken op de Driepoortenweg. Het gaat om een afdeling voor mensen die werkzaamheden uitvoeren als taakstraf. Wij hadden nog ruimte over en hebben in het verleden wel vaker met de reclassering samengewerkt. Ook hier een win-win situatie!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen
Er is ook werk dat we niet meer gaan doen. Vanaf dit jaar verkopen we in onze Intratuin geen vuurwerk meer. Daar zijn een aantal redenen voor. Het gaat hier vooral over het nemen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er is al een tijd een discussie over of vuurwerk nog wel van deze tijd is en het legt een extra druk op de zorg die het in deze tijd al druk genoeg heeft. Bovendien is het lastig om veel mensen in korte tijd corona-proof te bedienen in de winkel. Ook is er continue onduidelijkheid over of er nu wel of geen – landelijk of gemeentelijk – vuurwerkverbod komt. Dit is lastig ondernemen. We hebben dan ook besloten dat het ons als bedrijf niet meer past en dat ook hier veiligheid boven alles gaat.

Mondkapjes op onze locaties
En over veiligheid gesproken: we proberen er alles aan te doen om corona buiten de deur te houden. Om die reden voeren we deze week bij al onze locaties een mondmaskerplicht in. Concreet betekent dit dat bij beweging in verschillende (openbare) ruimtes een mondmasker gedragen moet worden, denk aan gangen, kantine, receptie etc. Op de werkplek zelf hoeft het dus niet (maar mag het wel), maar wel daarbuiten. Werkbegeleiders delen aan iedereen wasbare maskers uit. Ik weet dat het niet altijd fijn is om een mondmasker te dragen (zeker niet wanneer je een bril hebt), maar wanneer het helpt om gezond te blijven of ervoor zorgt dat je omgeving gezond blijft, dan doen we dat!