Arbeidsmarkt en veiligheid [blog]

In de afgelopen jaren liepen werkgevers in onze regio altijd voor met het creëren van banen voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet heel vreemd, want naast dat de meeste ondernemers een sociaal hart hebben, was de arbeidsmarkt krap en was iedereen die kon werken nodig. Het coronavirus zorgt echter voor meer werkeloosheid en dat heeft ook zijn effect op de zogenaamde inclusieve banen. Vandaar dat we afgelopen week een groot offensief begonnen zijn om werkgevers te wijzen op de voordelen van inclusief werkgeverschap, juist in deze tijden. Dat doen we niet alleen, maar samen met het Werkgeversservicepunt, het UWV, de stichting Inclusief Midden Gelderland, de arbeidsmarktregio en het landelijke initiatief 100.000 banen. De lancering was afgelopen week. En dat was niet toevallig, want we konden zo mooi aansluiten bij de landelijke Week van de 1000 voorbeelden.

Web-event inclusiviteit
Hoogtepunt was het web-event over inclusiviteit afgelopen donderdag. Verschillende initiatieven kwamen aan bod en de voordelen van een diversiteit aan talent binnen organisaties werden nog eens goed voor het voetlicht gebracht. Tijdens de uitzending werd de inclusief ondernemer van het jaar bekend gemaakt. Dit jaar is dat – geheel terecht – Richard Duppen van Avabel uit Duiven. De meerderheid van de medewerkers in zijn bedrijf heeft een arbeidsbeperking, maar daar merk je in het eindproduct en de dienstverlening helemaal niets van. Wat Avabel heel goed laat zien, is dat sociaal en commercieel ondernemen heel goed hand in hand kunnen gaan en elkaar juist versterken. Je kunt het web-event terugkijken via https://youtu.be/xZO3wk4T-JY.

Tijdens de uitzending werd ook het Samen voor een Baan netwerk gelanceerd. Een regionaal netwerk van organisaties die allemaal inclusief ondernemen. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk goede ambassadeurs voor het onderwerp. Tegelijkertijd is het ook niet altijd even makkelijk en loop je als organisatie echt wel eens tegen praktische – en bureaucratische – uitdagingen aan. Dan is het goed om in een netwerk van andere bedrijven te leren en samen op te trekken. Lid worden is heel eenvoudig want je hoeft maar aan één criterium te voldoe: inclusief te ondernemen. Aanmelden kan vervolgens heel eenvoudig via www.samenvooreenbaan.nl.

Alweer het tweede Inclusief Magazine
En dan was er nog de kers op de taart: de nieuwe editie van het Inclusief Magazine zag het licht. Het magazine staat boordevol verhalen van werkgevers en werknemers, met tips en tricks, een routekaart over hoe en wat van de participatiewet en met een voorwoord van de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Bas van ‘t Wout. Het fysieke tijdschrift sturen we naar relaties van het Werkgeversservicepunt, UWV en Scalabor. Maar is ook digitaal te lezen via https://www.scalabor.nl/publicaties/inclusief-magazine-2020/

Alles om verspreiding van het virus tegen te gaan
In de tussentijd zijn we nog lang niet van het coronavirus af. Daarmee kent inmiddels iedereen in zijn omgeving wel iemand die het virus heeft opgelopen. Ook bij Scalabor hadden we in de afgelopen weken twee medewerkers die positief getest zijn. We hebben direct de collega’s die in de nabijheid van deze collega’s werkten geïnformeerd en uit voorzorg gevraagd thuis te blijven. Ondanks dat iedereen op 1,5 meter werkt, leek ons dit het beste. Een aantal medewerkers heeft zich laten testen, gelukkig was niemand verder besmet. Inmiddels zijn de betrokken medewerkers 10 dagen in quarantaine geweest en weten we dat niemand klachten of verschijnselen heeft. Ze kunnen dus weer aan de slag, en dat is goed nieuws. De twee positief geteste medewerkers zijn nog wel thuis en zullen eerst volledig herstellen.

Ondanks alle maatregelen zijn dus ook bij ons helaas collega’s ziek geworden. Het goede nieuws is echter dat het hier gelukkig bij is gebleven en dat vooralsnog niemand heel erg ziek geworden is. Het is goed te zien dat de anderhalve meter goed wordt geborgd en dat we ons daar binnen het bedrijf goed aan houden. Tegelijkertijd is het ook wel een waarschuwing. Het zorgt ervoor dat we alert blijven. Het is even niet anders: we zullen er met elkaar alles aan moeten doen om verspreiding van het virus tegen te gaan!