Naar de inhoud

Zoekresultaten

Prinsjesdag, afscheid en ruimte maken voor nieuwe dingen [blog]

Afgelopen week was het Prinsjesdag. De dag dat de regering de begroting voor het komende jaar presenteert. Zoals alles op dit moment was ook Prinsjesdag anders dan normaal; geen gouden koets, geen ridderzaal, geen prinsjesdagborrel na afloop. Rond Prinsjesdag mag ik vanuit mijn rol als voorzitter van de werkgevers in Midden en Oost Nederland deelnemen aan allerlei bijeenkomsten en namens de ondernemers een reactie op de begroting geven. Dit jaar waren er dat vooral veel digitale ontbijten, lunches en ronde tafels. Wat de werkgevers betreft is de regering met een goede begroting gekomen; ondanks de hoge kosten van de afgelopen tijd, oplopende werkloosheid en toenemende onzekerheid blijft zij investeren. En dat is goed, want daardoor kunnen bedrijven overeind blijven die op haar beurt weer voor werkgelegenheid zorgen wat er vervolgens weer voor zorgt dat medewerkers kunnen blijven consumeren. En ook wat Scalabor betreft is dit de juiste weg, mede omdat er veel geld wordt vrijgemaakt voor (om-) scholingstrajecten om mensen te begeleiden richting de banen die er zijn.

Focus op behoud van werk en op scholing
Toch is het bijna ondoenlijk om op dit moment een goede begroting af te geven; er zijn veel te veel onzekerheden voor wat betreft de effecten van het virus. Ook bij Scalabor zitten we midden in de begrotingsproces, waarbij we een inschatting maken van opbrengsten en kosten voor het komende jaar. Maar ook wij hebben – helaas – geen glazen bol. En er zijn veel te veel factoren die effect op onze omzet kunnen hebben, waardoor de kosten opeens niet meer in lijn zijn met de opbrengsten. En toch is het van belang om een begroting te hebben die de plannen van het bedrijf weerspiegelt en die als leidraad dient voor de activiteiten van het komende jaar. Net als de regering zetten wij binnen onze begroting in op behoud van werk en focus op scholing richting vacatures van de toekomst. Hiervoor hebben wij de faciliteiten, de ervaring, de kennis en het werk. We verwachten dan ook dat we juist nu van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Afscheid Hans de boer
De dag na Prinsjesdag stond een ontmoeting met Hans de Boer, voorzitter VNO NCW, op het programma. Hans neemt deze maand afscheid als voorzitter en is op afscheidstournee door het land. Daarbij deed hij ook Gelderland aan en ik mocht hem vergezellen op zijn trip. Dit gaf me direct de gelegenheid om hem te danken voor zijn persoonlijke inzet voor het 100000 banen plan. Binnen dit plan hebben werkgevers afgesproken om voor 2026 100.000 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En uit de cijfers blijkt dat werkgevers dat eigenlijk best heel goed doen. Hans heeft zich hier de laatste jaren zeer voor ingezet en heeft er continue voor gepleit dat iedereen in onze maatschappij moet kunnen meedoen. Als teken van dank heb ik hem namens Scalabor een van de mooiste producten van een arbeidsontwikkelbedrijf gegeven: onze enige echte Jumbo fietspomp! Bij zijn afscheid krijgt de voorzitter vast heel veel cadeaus, maar ik schat zo in dat dit een van de mooiste is!

Vijftigjarig jubileum Dorien
Over afscheid genomen; afgelopen week namen we afscheid van onze college Dorien die na 50 (!) dienstjaren bij Scalabor met pensioen ging. In verband met de corona maatregelen konden we dit niet heel groots vieren. Daarom hebben we haar in klein gezelschap hebben in de bloemetjes gezet. Stel je eens voor: 50 jaar, een halve eeuw! Wat zij niet allemaal gezien en meegemaakt moet hebben binnen het bedrijf! Een meer dan welverdiend pensioen.

Nieuw tuincafé Intratuin
En wat ook met pensioen is gegaan afgelopen week is het tuincafé in onze Intratuin. Na jarenlange trouwe dienst is het tijd voor een nieuw restaurant! Afgelopen week hebben we van de gemeente de sloopvergunning gekregen en heeft ook de OR ingestemd met de bouw van een nieuwe horeca gelegenheid waardoor we komende week kunnen starten. Doel is om nog voor de kerst klaar te zijn en een geheel nieuw restaurant te presenteren. Een restaurant dat onze Intratuin klanten hopelijk veelvuldig gaan bezoeken. En een goede opleidingsplek voor onze medewerkers en de deelnemers aan de verschillende ontwikkeltrajecten! Een investering in lijn met de visie van de miljoenennota; investeren en scholing!