We zijn er klaar voor!

En toen was het alweer het einde van de zomer! Bijna iedereen is weer terug van vakantie – als we al weg waren. Want het blijft natuurlijk een bijzondere wereld. Hoopten we eerder nog dat het virus na een lockdown wel zou verdwijnen, inmiddels weten we wel beter. En hoewel het nooit went om mondkapjes te dragen en geen handen te schudden, toch hebben we een manier gevonden om met de situatie om te gaan. Nou ja, in de meeste gevallen dan. Want we zien ook dat de aandacht soms verslapt en dat we dan heel even vergeten dat het virus niet weg is. Toch is het belangrijk dat we allemaal, ook bij Scalabor, ons uiterste best doen om ons aan de corona-maatregelen te houden. Alleen op die manier blijven we gezond en houden we het virus letterlijk buiten de deur. Met als bijkomend voordeel dat we door kunnen blijven werken. Want als we iets zijn gaan waarderen in deze tijden, is het wel de waarde van werk. Gelukkig weten veel bedrijven ons te vinden voor allerlei opdrachten, ook in de afgelopen maanden. Daardoor is het, ook omdat nog een aantal kwetsbare medewerkers niet aan het werk is, erg druk geweest.

Werk is niet meer vanzelfsprekend
Helaas is het helemaal niet meer vanzelfsprekend dat iedereen aan het werk is. Om ons heen zien we dat steeds meer bedrijven, ondanks steun, toch gedwongen zijn om te reorganiseren. Want als er geen klanten zijn, dan is er ook geen omzet en dus geen werk. Met name de horeca, de evenementenbranche en de reissector worden ongelofelijk hard geraakt op dit moment. En ik vrees dat in de komende maanden nog meer organisaties – en daarmee hun medewerkers – geraakt worden. Veel bedrijven hebben financieel geen vet meer op de botten, consumenten blijven de hand op de knip houden, het risico van niet betaalde rekeningen groeit en de economie in het buitenland – waar Nederland zo afhankelijk van is – is nog vele malen harder geraakt. Grote vraag voor de komende tijd is dan ook hoe we er toch voor zorgen dat mensen aan het werk blijven, van werk naar werk begeleid kunnen worden en omgeschoold kunnen worden naar banen die er wel zijn. In dat kader is er ook een belangrijke rol voor Scalabor weggelegd. Samen met onze partners UWV, WSP en de afdelingen werk en inkomen van gemeenten hebben we dan ook de zomer gebruikt om allerlei projecten op te zetten om precies dat te doen; baanbehoud en omscholing. Gaat alles wat we in gang gezet hebben ook werken? Vast niet, maar we moeten wel alles proberen. En daarbij blijven we natuurlijk afhankelijk van werkgevers, want het werk moet er wel zijn.

Praktische zaken
Daarbij lopen we ook tegen praktische zaken aan, zoals fysieke ruimte voor scholingstrajecten. Want er moet wel ruimte zijn om afstand te houden en ook bij Scalabor wordt die steeds schaarser. Het blijft dan ook een heel gepuzzel om in alle gebouwen de looproutes, , koffiepauzes, lunchtijden en dergelijke goed geregeld te houden. Maar ook dat lukt ons – met hulp van iedereen – wonderwel! En maar goed ook, want we wisten al dat wij met zijn allen een belangrijke bijdrage in de regio kunnen leveren. En onze rol als arbeidsontwikkelbedrijf wordt in deze tijden alleen nog maar belangrijker. We zijn er klaar voor!