Naar de inhoud

Zoekresultaten

Buitenspelen [blog]

Naast mijn werk voor Scalabor mag ik af en toe ook even ‘buitenspelen’. Ik houd me bezig met een aantal nevenwerkzaamheden die niet direct met ons bedrijf te maken hebben maar stiekem ook weer wel. Zo ging ik als voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW voor midden- en Oost-Nederland afgelopen week in gesprek met landelijk voorzitter Hans de Boer. Tijdens een digitaal event – waar meer dan 100 ondernemers en werkgevers aanwezig waren – mocht ik met hem in gesprek over zijn tijd als voorzitter en dan met name in deze bijzondere laatste paar maanden. Erg leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen van wat er nu allemaal in Den Haag is gebeurd rondom de coronacrisis, hoe snel steunmaatregelen opgetuigd zijn en waar de grootste uitdagingen zitten. Tegelijkertijd gaf dit voor mijn rol bij Scalabor ook weer nieuwe inzichten: welke branches zoeken nu nog wel medewerkers, waar is behoefte aan omscholing en welke verschillende programma’s zijn hiervoor?

WSP Midden-Gelderland Werkt Door
Een mooi voorbeeld van hoe verschillende werkzaamheden hand in hand kunnen gaan, is het nieuwe initiatief WSP Midden-Gelderland Werkt Door, www.wspmgwerktdoor.nl. Eén van de belangrijkere opgaven op dit moment is niet te wachten totdat werkzoekenden zich melden bij uitkeringsinstanties, maar dit moment voor te zijn. Met andere woorden; hoe begeleiden we medewerkers van werk naar werk en wat is daarvoor nodig? Landelijk is hier een platform voor opgezet, NLWerktDoor. Hier is nu afgelopen week ook een regionale doorvertaling van gelanceerd, namelijk WSP Midden-Gelderland Werkt Door. Deze samenwerking tussen UWV, gemeenten, WSP, VNO-NCW, vakbonden, Scalabor en Randstad is een unieke bundeling van expertise in de regio op het gebied van werk en scholing. Met maar één doel: zorgen dat mensen niet werkeloos worden als gevolg van de crisis.

Debat over armoede
Afgelopen donderdag kwamen mijn rol als directeur van Scalabor en die van voorzitter van de raad van toezicht van Kinderhulp ook even bij elkaar tijdens een debat over armoede. Samen met onder andere Tweede Kamer lid Martin Wörsdörfer mocht ik in gesprek over wat we kunnen doen tegen de stijgende armoede bij met name werkzoekenden. Maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat we armoede in ons rijke land kunnen voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door onderwijs en door hulp op de werkplek. Interessant om hierover van gedachten te wisselen en de rol van werkgevers bij het herkennen van armoede bij werknemers te bespreken. Een hele goede site voor werkgevers is www.financieelfittewerknemers.nl die door het Ministerie van Sociale Zaken en VNO-NCW is opgezet.

Gelukkig weer wat koeler
Letterlijk buitenspelen kwam er overigens afgelopen week niet van, daarvoor was het veel te warm! Groot respect dan ook voor de medewerkers van de Groen-afdeling die wel buiten hebben gewerkt. Gelukkig konden zij af en toe verkoeling opzoeken en zijn her en der de werktijden aangepast. Ook groot respect voor alle andere medewerkers; op onze locaties kan het ook binnen flink warm worden. Gelukkig mochten we toch ventilatoren plaatsen en in combinatie met het FNV-hitteprotocol – waardoor we wat meer pauzes hadden en veel drinken – zijn we de week goed doorgekomen. Maar ik ben blij dat het nu weer wat koeler is!