Naar de inhoud

Zoekresultaten

Aanpassingsvermogen [blog]

In de afgelopen week zagen we wederom meer medewerkers die weer aan de slag gingen. Collega’s die uit voorzorg een tijd thuis zaten omdat ze verkouden waren, griepklachten hadden of thuis iemand met klachten verzorgden maar nu weer graag aan het werk wilden gaan. Dat is goed nieuws, maar dat vergt wel wat aanpassingen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en gezond kan werken. Natuurlijk hebben we de afgelopen weken al heel wat aanpassingen gedaan en dat werkte goed toen ongeveer de helft van onze medewerkers aan het werk was. Maar nu er steeds meer medewerkers op de werkvloer aanwezig zijn en de landelijke Corona maatregelen in de komende weken wellicht versoepeld worden, zijn nog meer aanpassingen nodig.

Veilig werken
Daarom werkt een heel team van collega’s uit verschillende afdelingen hard om verdere maatregelen te nemen zodat we veilig kunnen blijven werken. Zo zijn er op de locatie Driepoortenweg allemaal pijlen op de grond geplakt om de looproutes aan te geven. Ook hebben we afschermingen geplaatst om te zorgen dat medewerkers in openbare ruimtes afstand houden, zijn er nog minder plekken in het personeelsrestaurant en hebben we meer in- en uitgangen in het gebouw gecreëerd. Iedere groep medewerkers wordt daarbij gevraagd om zijn eigen in- en uitgang te gebruiken. Ook zijn een aantal gangen alleen open voor medewerkers die op die afdeling werken. In de toiletgroepen zijn om-en-om urinoirs afgeplakt. Bij de grotere toiletblokken zijn toiletmedewerkers aanwezig om te zorgen dat er nooit teveel medewerkers tegelijkertijd van de toiletten gebruik maken en om toiletten direct weer te reinigen. Allemaal maatregelen die erop gericht zijn om groepen medewerkers uit elkaar te houden en de 1,5 meter afstand te waarborgen. In de komende week worden dezelfde aanpassingen gemaakt in de Kwekerij. Ook bij de afdelingen Groen en Schoonmaak zijn extra maatregelen getroffen zoals het aanbrengen van plastic afscheidingen in auto’s om chauffeur en bijrijder te scheiden. Het veiligheidsteam heeft in korte tijd enorm veel werk verzet waarvoor ik ze heel hartelijk dank. Ik geef eerlijk toe, wanneer je nu door de gebouwen loopt schrik je aan de ene kant wel heel even van alle bordjes, stickers en waarschuwingen. Tegelijkertijd doet het ook wel een beetje denken aan de rijen voor een attractie in de Efteling; alleen het muziekje ontbreekt nog!

Wennen
Dit alles is wel echt noodzakelijk willen we veilig kunnen blijven werken. En dit vraagt niet alleen fysieke aanpassingen zoals we die nu gemaakt hebben maar ook vooral het aanpassingsvermogen van ons allemaal. Want uiteindelijk zijn wij het die ons aan de aanwijzingen houden en zijn wij het die afstand houden. En dat betekent dus dat het best zo kan zijn dat je net iets verder moet lopen van je parkeerplaats naar jouw ingang. Of dat het productieproces op de werkplek net iets ingewikkelder wordt. Of dat het hinderlijk is dat je niet zoals gewoonlijk al eerder het gebouw binnen kan gaan. Of dat de pauzetijd je net niet zo goed uitkomt als je normale tijd. Het zal voor iedereen even wennen zijn, maar het is voor ons aller gezondheid dat we dit doen. Alvast heel erg bedankt voor ieders aanpassingsvermogen!