Naar de inhoud

Zoekresultaten

Gewoon?[blog]

Ondanks de bijzondere tijden draait het leven op de een of andere manier ook weer gewoon door. Zo hadden we binnen Scalabor afgelopen week ‘gewoon’ de bestuursvergadering van Stichting aan de Slag, hebben we ‘gewoon’ de bespreking van de jaarcijfers 2019 met de accountant gedaan en zijn de cursussen voor ons nieuwe applicatiesysteem ‘gewoon’ van start gegaan. Nou ja, ‘gewoon’; al deze bijeenkomsten vonden plaats via video calls. Het blijft even wennen, maar de techniek helpt ons om zo goed mogelijk door te blijven gaan. Zo hebben we afgelopen week op onze website een heel scala aan online cursussen en opleidingen geplaatst. Die zijn bedoeld voor medewerkers die noodgedwongen thuis zitten, maar zich wel willen blijven ontwikkelen. Trajectbegeleiders gaan de komende weken met medewerkers door het aanbod en bekijken welke cursussen het meest passen bij ieders Individuele Ontwikkel Plan.

Veranderende arbeidsmarkt
Want je continu blijven ontwikkelen is altijd al van belang, maar nu wellicht nog meer dan ooit. Werk, arbeidsmarkt en persoonlijke interesses veranderen namelijk voortdurend. Terwijl een heleboel sectoren het verschrikkelijk moeilijk hebben en minder behoefte aan personeel hebben, zijn er ook sectoren waar de vraag juist heel groot is. Volgens een door het UWV afgelopen week uitgebracht rapport is er een groot tekort aan medewerkers in de logistiek, de zorg en de landbouw. Voor Scalabor betekent dit dat we met het Werkgeversservicepunt (WSP) en allerlei werkgevers in gesprek zijn om te kijken op welke manier onze medewerkers in deze sectoren kunnen helpen. Mede daarom is het goed om te zien dat steeds meer collega’s aangeven graag weer aan de slag te willen. Soms kan dat niet bij de werkgever waar eerder gewerkt werd en dan kijken we dus naar vervangend werk in sectoren die wel mensen nodig. Maar wel alleen wanneer het veilig en gezond kan!

Meer werkzoekenden bemiddelen
De verwachting is dat de werkeloosheid in de komende maanden helaas zal oplopen, doordat er ondanks alle steunmaatregelen toch veel bedrijven het niet gaan redden. Daarom denken we ook na over hoe wij die mensen aan het werk kunnen helpen. In veel gevallen zal er dan niet direct sprake zijn van afstand tot de arbeidsmarkt, maar afstand tot de banen die beschikbaar zijn. Dan is omscholing van belang en daarin kunnen wij een goede rol spelen. Belangrijk is het dan dat kandidaten en hun talenten en behoeften snel in kaart worden gebracht. Samen met de gemeente Arnhem, het Centrum voor Activerend Werk en het WSP maken we deel uit van een ‘taskforce intensivering’ om te bekijken hoe we nog meer werkzoekenden nog sneller kunnen spreken en bemiddelen. Om hierbij te helpen hebben wij aangeboden dat een aantal van onze trajectbegeleiders de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente tijdelijk ondersteunen bij het voeren van gesprekken en dat Scalabor een deel van het bestand in kaart gaat brengen.

Pasen
En dan was het afgelopen weekend ook nog ‘gewoon’ Pasen. Nou ja, gewoon! Voor velen betekende het dit jaar vooral thuis blijven en wellicht even voor een boodschap of een wandeling naar buiten. Ook zijn veel mensen in de tuin bezig geweest. Dat betekende dat het bij onze Intratuin best druk was. Om te zorgen dat het winkelbezoek zo veilig mogelijk kon plaatsvinden, hebben we een hele rits aan voorzorgsmaatregelen genomen en hebben we het maximale aantal klanten dat tegelijkertijd binnen was beperkt. Een onnatuurlijke handeling voor een ondernemer, maar voor nu het juiste om te doen! Mede door de inzet van alle medewerkers van Intratuin aangevuld door allerlei medewerkers uit de rest van het bedrijf (ik zag allerlei bekende gezichten aan de deur en aan de kassa; klasse!) verliep het weekend bijzonder goed. Mooi dat we er op deze manier voor onze klanten konden zijn.

Voorjaarsattentie voor alle medewerkers
Om al onze medewerkers te bedanken voor hun inzet en om iedereen in deze bijzondere tijden een hart onder de riem te steken, hebben we afgelopen week aan alle collega’s een voorjaarsattentie gestuurd. Natuurlijk met bloembollen en -zaadjes van onze eigen Intratuin. Maar ook met een hele leuke tas, gemaakt van oude Presikhaaf bedrijfskleding door een sociale onderneming. Voor velen een deja vu en tegelijkertijd mooi hergebruik van materialen. Omdat de post heel druk is op dit moment, kan het zijn dat nog niet iedereen het pakketje ontvangen heeft. Maar geen nood, het volgt zeker!