Naar de inhoud

Zoekresultaten

Balans bij corona [blog]

Afgelopen week werden de maatregelen van het kabinet om het coronavirus te stoppen tot tenminste 28 april verlengd. Dit kwam niet echt als een verrassing, net zomin als de gedachte dat ook na 28 april de wereld niet direct terug naar ‘normaal’ gaat. Dit betekent dat we voor een langere periode naar een balans moeten zoeken; tussen veiligheid en gezondheid aan de ene kant en het instant houden van de economie aan de andere kant. Die zoektocht
geldt voor Scalabor net zoals voor alle andere bedrijven.

BALANS TUSSEN VEILIGHEID EN ECONOMIE
Onze Intratuin in Arnhem is een goed voorbeeld van die zoektocht. De winkel is open omdat heel veel mensen er op dit moment plezier aan beleven om in hun tuin aan het werk te zijn. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat medewerkers en klanten veilig kunnen werken en winkelen. Dus hebben we alle benodigde veiligheidsmaatregelen genomen: aangepaste openingstijden, plexiglas en afstandsstrepen bij de kassa’s, scheiding tussen ingaande en uitgaande gasten, beperking van het aantal klanten in de winkel, verplichting van het gebruik van één winkelwagen per klant. Ook maken we na gebruik de winkelwagentjes schoon en kan er alleen maar gepind worden. Vrijwel alle klanten gaan hier hartstikke goed mee om en lopen tevreden de winkel uit. Onze medewerkers geven aan blij te zijn op deze manier bij te kunnen dragen en zinvol bezig te kunnen zijn. En ook de politie, die terecht kwam controleren, was tevreden over de genomen maatregelen.

SAAMHORIGHEID
Maar de huidige situatie zorgt nog voor iets anders. Er ontstaat namelijk de wil om elkaar te helpen, een vorm van saamhorigheid. Intratuin als voorbeeld; doordat veel kwetsbare medewerkers preventief thuis blijven, hebben we een tekort aan kassamedewerkers. We willen echter geen rijen. Daarom deden we een oproep binnen Scalabor voor hulp. Direct meldden zich een tiental medewerkers vanuit allerlei afdelingen, van trajectbegeleiders tot trainers, om
mee te helpen! En met het oog op een – vanwege het prachtige weer – mogelijk druk weekend, werden diensten verdeeld tussen verschillende managers binnen het bedrijf. Heel fijn, want terwijl nagenoeg alle klanten de veiligheidsregels in acht nemen, zijn er helaas toch altijd een paar mensen die er moeite mee hebben dat een winkelwagen verplicht is en dat er alleen gepind kan worden (en dit dat heel boos moeten uiten tegen onze medewerkers!). In deze gevallen is het net wat makkelijker wanneer er aan de managementkant versterking is.

DE 1,5 METER ECONOMIE
Nog een paar mooie voorbeelden; de afdeling HR heeft er samen met Rijnstad voor gezorgd dat er telefonische spreekuren zijn voor medewerkers met maatschappelijk werkers en met een budgetcoach. Omdat het turbulente tijden zijn en er vast allerlei vragen zijn waar je even met iemand – vertrouwelijk – over wilt praten. En de communicatieafdeling heeft ervoor gezorgd dat informatie over corona nu ook beschikbaar is voor laaggeletterden. De collega’s van arbeidsontwikkeling hebben samen met de opleidingscoördinator een scala aan online trainingen beschikbaar gesteld voor medewerkers die extra tijd willen gebruiken om zich verder te ontwikkelen. Allemaal voorbeelden van gezamenlijk initiatieven die ervoor zorgen dat we veilig en gezond en leuk kunnen blijven werken. Dit is wat men bedoelt met de 1,5 meter economie!