Naar de inhoud

Zoekresultaten

Kijkjes in de keuken

Met ons managementteam hebben we de rustigere carnavalsweek (rustig voor diegenen die geen carnaval vieren!) gebruikt om op bezoek te gaan bij collega-arbeidsontwikkelbedrijven in het land. Om te zien hoe zij het doen, om van ze te leren en hun best practices mee terug te nemen naar Scalabor. Op die manier hebben we op korte termijn veel inspirerende nieuwe ideeën waar we mee aan de slag kunnen. Zelf sprak ik afgelopen week met Onno Vermooten (directeur van Concern voor Werk uit Lelystad) en Elfriede de Boer (directeur van Werkzaak Rivierenland). Twee bevlogen bestuurders die al langer in deze sector werkzaam zijn en maar één doel voor ogen hebben: zoveel mogelijk mensen mee laten doen. Heel inspirerend om met hen van gedachten te wisselen!

Samenwerken in de regio
Wat ik daarbij vooral mee teruggenomen heb is het belang om zelf invloed te hebben op de instroom van deelnemers aan trajecten en de uitstroom naar werk. Beide organisaties hebben toegang tot de bestanden van werkzoekenden van gemeenten en incorporeren het Werkgeversservicepunt op hun eigen locatie. Hierdoor kan veel sneller geschakeld worden. In Midden Gelderland daarentegen is er sprake van 9 separate afdelingen Werk & Inkomen, verschillende aanbieders van arbeidsontwikkeltrajecten en een apart WSP. Ik wil de komende weken kijken hoe we de samenwerking tussen al die partijen zo kunnen inrichten dat zo veel mogelijk mensen die nu nog aan de kant staan aan het werk kunnen en zoveel mogelijk vacatures kunnen worden ingevuld.

Bio Vakantieoord
Een andere bevlogen ondernemer die ik afgelopen week sprak was Frans Wientjes, directeur van Bio Vakantieoord in Arnhem. Bio is een aangepast vakantiepark, speciaal bedoeld voor kinderen met een dwarslaesie en hun families. Frans is een van Nederlands’ top hoteliers die ik nog uit mijn hotellerie tijd ken waar ik naar op kijk. Hij maakte 6 jaar geleden een overstap naar Bio. Het is echt fantastisch om te zien hoe hij het park heeft vormgegeven en nieuw leven heeft ingeblazen; gerenoveerde huisjes, een aangepaste bioscoop en een nieuw zwembad. Mooi om te zien hoe hij zijn kwaliteiten hiervoor heeft kunnen inzetten. Samen hebben we gekeken wat we als oud-hoteliers samen kunnen doen. Nog niets concreets maar wordt zeker vervolgd! En dan sprak ik deze week vanuit mijn rol als lid van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO NCW natuurlijk ook nog onze toekomstig voorzitter, Ingrid Thijssen. Over bevlogen directeuren gesproken! Ik ken Ingrid al enkele jaren vanuit haar rol als CEO bij Alliander, waar zij een geweldig project gestart is om statushouders op te leiden tot monteur. Mooi dat zij haar kwaliteiten nu in Den Haag gaat inzetten.

Extra schoon
In alle gesprekken kwam de zorg voor het Corona virus aan de orde. Niet dat er direct angst is voor heel veel besmettingen, maar wel de vraag wat wij zelf kunnen doen om risico’s te verkleinen voor onze medewerkers. Concreet betekent dit dat we de schoonmaak op onze locaties gaan intensiveren en dat we ervoor zorgen dat er op meer plekken faciliteiten zijn om handen te reinigen. Samen met collega Dick de Jong en de GGD bepalen we welke preventieve acties nodig zijn. Daarnaast kijken we goed wat het effect is op het werk dat gedaan wordt. We zien dat een aantal bedrijven waarvoor wij werken last heeft van stagnerende leveringen uit China, waardoor ze minder kunnen produceren en minder werk hebben. Dat betekent dat we in enkele gevallen op zoek moeten naar alternatief werk. Zo gaan we met onze klanten in gesprek om te kijken of ons schoonmaakbedrijf extra werk kan doen op hun locaties. Het virus geeft geen reden tot paniek, wel reden om een aantal preventieve acties uit te zetten.

 

Ps: Op  19 maart 2020 is alweer de vierde “Dag van de 1000 voorbeelden”. Die dag zetten wij inclusieve werkgevers in het zonnetje als dank voor hun bevlogenheid en ambassadeurschap. Wie zich ook wil laten inspireren is van harte welkom! Er zijn nog wat plekken vrij: https://tinyurl.com/ujlmrk3