Naar de inhoud

Zoekresultaten

Terugkijken, vooruitblikken en wensen [blog]

En toen was het – 7 kerstdiners en 2400 kerstpakketten later – alweer bijna kerst! Wat gaat de tijd toch ongelofelijk snel. Bijna het einde van 2019, het tweede jaar van Scalabor! We kunnen terugkijken op een goed jaar. Een jaar waarin we nog meer zaken in de organisatie hebben opgepakt en nog meer mensen – medewerkers en deelnemers aan trajecten – hebben begeleid naar zo passend mogelijk werk. En natuurlijk, er blijven altijd dingen die nog beter kunnen en moeten, maar we hebben dit jaar weer een enorme stap in de goede richting gezet. En dat komt vooral door de inzet van al onze medewerkers. Zoals ik ook al tijdens de kerstdiners aangaf, zij zijn de reden van ons huidige succes!

Gezelligheid
En wat waren die kerstdiners weer gezellig: een mooi aangekleed restaurant, de kerstman op bezoek, lekker eten, een heus Scalakoor en een mooie Scalabor film (daar ga ik verder niets over verklappen, dat is iets voor in januari). Vooral de sfeer was erg goed tijdens de kerstdiners! Leuk om iedereen weer even wat langer te zien en te spreken.
Ook waren er veel enthousiaste reacties op het kerstpakket. Het samenstellen van het pakket wordt door een aantal collega’s geregeld. Zij hebben dit jaar echt hele mooie – en vooral lekkere – dingen uitgezocht. Ik krijg veel bedankjes voor het pakket. Deze schuif ik graag door naar de echte bedenkers ervan! En ook de reacties op de kerstdiners en kerstgeschenken die onze medewerkers kregen bij bedrijven waar zij gedetacheerd zijn, waren heel positief. Mooi dat deze bedrijven onze medewerkers ook meenemen in hun eigen activiteiten!

Voorproefje januari
Naast de kerstdiners liepen er ook nog een aantal andere dingen in de laatste werkweek van het jaar. Zo was ik op bezoek bij de Hugo de Grootschool om de bazen van morgen te ontmoeten. In januari nemen twee leerlingen van deze school mijn baan voor een dag over en mag ik met hen meelopen door het bedrijf. Ik ben zeer benieuwd naar hun inzichten. Wat zouden zij met Scalabor doen? Zouden ze veel veranderen, of juist niet? Ik was in ieder geval al onder de indruk van alle vragen die ik van hen en hun klasgenootjes kreeg. Ze waren erg geïnteresseerd! Ik kijk uit naar de daadwerkelijke overdracht in januari.
Wat ook in januari gepland staat, is het bezoek van staatssecretaris van Sociale Zaken, Tamara van Ark. Zij brengt eind januari een bezoek aan de regio en komt dan langs in onze Intratuin om te zien hoe we daar een commercieel inclusief bedrijf runnen. Erg leuk om haar daar te ontvangen en voor te stellen aan onze Intratuin collega’s. En goed om dan ook een aantal zaken bij haar onder de aandacht te brengen, van branchetrajecten tot de invloed van wetgeving op de banenafspraak.

Constructieve gesprekken
Over dat laatste onderwerp hebben we overigens afgelopen week in de regio hele goede en vooral constructieve gesprekken gevoerd. Hoe willen we in de regio omgaan met arbeidscontracten voor mensen die nu nog langs de kant staan en die beschut werk nodig hebben of onder de banenafspraak vallen? De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans levert hier een uitdaging op en het is heel goed dat de regio hierover al met elkaar van gedachten wisselt.

Werkbegeleiders in het zonnetje
Mooi nieuws: onze werkbegeleiders hebben afgelopen week de leergang werkbegeleiding (8 trainingsdagen) afgerond en hun certificaat hiervoor ontvangen. Een goede investering vanuit Scalabor, maar zeker ook vanuit de werkbegeleiders zelf in het kader van een leven lang leren. De leergang leverde veel op: goede maar ook kritische feedback, veel punten die direct in de praktijk gebracht kunnen worden en ook een aantal zaken die vooral bevestigend werkten. Ik weet zeker dat deze leergang helpt bij het worden van een nóg betere werkgever. Bedankt deelnemers voor jullie inzet tijdens deze intensieve training!

De beste wensen voor 2020!
Rest mij nog iedereen hele fijne feestdagen te wensen en het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar. Een jaar waarin ik eenieder vooral een goede gezondheid wens, ik uitkijk naar de samenwerking en waarin we nog meer mensen gaan begeleiden naar passend werk!