Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwe trajecten, kerstdiners en koudwatervrees [blog]

De feestdagen komen eraan en dat merk je; zo zijn we bij Scalabor al begonnen met de kerstdiners! Wat vroeg misschien, maar we hebben er dan ook nogal wat: 7 in totaal voor ruim 2000 collega’s! Voor de eerste kerstbijeenkomst afgelopen week waren onze gedetacheerde collega’s uitgenodigd. Hen zien we niet zo vaak en het was erg leuk om alle verhalen te horen. En bij een kerstdiner hoort natuurlijk een… kerstpakket. Ook dit jaar met zorg uitgezocht en ingepakt door onze eigen collega’s. Ik hoop dat het bij iedereen in de smaak valt! De leerlingen van de Onderwijsspecialisten bedankten ons ook met een leuk kerstpakket. Zij hebben de afgelopen weken bij ons stage gelopen en ook meegeholpen om de kerstpakketten voor medewerkers van de Onderwijsspecialisten in te pakken. Voor ons was het een genoegen om de jongeren een tijd bij ons te hebben en de samenwerking zoals deze smaakt naar meer!

Nóg betere werkgever
Maar er gebeurde afgelopen week nog veel meer. Met de presentatie van de jaarplannen en de begroting voor 2020 aan de Ondernemingsraad en de Vergadering van Aandeelhouders keken we expliciet over oud en nieuw heen. De reacties waren (gelukkig) positief en de begroting is dan ook aangenomen. We kunnen dus aan de slag met mooie plannen die weer allemaal te maken hebben met goed werkgeverschap, het begeleiden van zoveel mogelijk mensen naar zo passend mogelijk werk en het zijn van een financieel gezonde organisatie. Een van de eerste plannen die we direct uitvoeren, is de creatie van een afdeling voor medewerkers die op korte termijn gedetacheerd worden. We merken dat de stap van Scalabor naar een externe werkgever best groot is en we willen medewerkers daar nog beter op voorbereiden. Via deze nieuwe afdeling kan dat. Met als doel koudwatervrees weg te halen, begeleiding te optimaliseren en plaatsingen duurzaam te maken. Eigenlijk dus door een nóg betere werkgever te zijn.

Handen ineen voor banen in de zorg
Een van de sectoren waar een hele grote vraag naar medewerkers is, is de zorg. Naar aanleiding van een gesprek met onder andere de burgemeester en de wethouder van Arnhem, Driegasthuizengroep, Rijnstate, het WSP en Rijn IJssel -al weer bijna een jaar geleden- zijn we gaan kijken hoe we de handen ineen konden slaan om meer werkzoekenden te begeleiden naar werk in de zorg. Dat heeft geresulteerd in een traject waarin kandidaten opgeleid worden voor woonkamerassistent en hulp in de huishouding in de thuiszorg, met baangarantie aan het einde van het traject. De branche zorgt voor de kennis, leerwerkplekken en de banen. Het ROC verzorgt de opleiding en de certificering en Scalabor is verantwoordelijk voor de begeleiding. Insteek is om volgend jaar 40 mensen aan werk te helpen, waarbij de eerste groep van 20 deelnemers al in januari start. Goed om zo ieders expertise te gebruiken en in te zetten!

Verantwoordelijkheid nemen
Van belang is natuurlijk wel dat er dan ook kandidaten zijn. Daarover zijn we continu in gesprek met gemeenten. Alleen al afgelopen week had ik meerdere gesprekken met gemeenten hierover. Dat werd heel concreet met de gemeente Rheden. We gaan een pilot draaien waarbij werkzoekenden een traject volgen bij Scalabor en de gemeente hier pas een vergoeding voor betaalt wanneer het daadwerkelijk gelukt is om die werkzoekende aan werk te helpen. Daarmee draaien we het model om en ligt het risico bij Scalabor. Wij denken dat we dit goed kunnen en nemen zo onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd kunnen we op deze manier bekijken hoe dit werkt, wat er nodig is en of het succesvol is. Wanneer de pilot slaagt, zijn er mogelijkheden om dit verder uit te rollen. Spannend!

Belangstelling voor ons werk
Aan het einde van de week hadden we nog een mooi bezoek van de Arnhemse VVD.  Zij wilden graag uit eerste hand horen hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt, waar de knelpunten zitten, wat de voordelen van inclusief ondernemen zijn en welke rol Scalabor hierin kan spelen. Erg leuk om ons verhaal te vertellen en in te gaan op vragen. En goed dat er zoveel belangstelling is voor het werk dat wij doen!