Naar de inhoud

Zoekresultaten

Arnhemmers aan het werk: stagnatie na vliegende start.

Scalabor heeft in de eerste helft van dit jaar veel meer Arnhemmers met een bijstandsuitkering gesproken en aan een plek richting werk geholpen dan met de gemeente afgesproken. Nu echter stagneert de toestroom. Volgens Hielkema is met de gemeente Arnhem afgesproken dat Scalabor dit jaar 250 mensen met een uitkering via een traject richting betaald werk tracht te helpen. ,,We hebben met 490 mensen gesproken en dat heeft ertoe geleid dat 363 mensen zijn begonnen aan een arbeidsontwikkeltraject. Van hen zijn inmiddels 80 doorgestroomd naar betaald werk. In de komende maanden volgen er meer.”

 

Lees hieronder de volledige tekst van het Artikel in de Gelderlander van 26 november:

SCALABOR WIL GEEN VERPLICHTE TEGENPRESTATIE

John Bruinsma

Arbeidsbedrijf Scalabor heeft in de eerste helft van dit jaar veel meer Arnhemmers met een bijstandsuitkering gesproken en aan een plek richting werk geholpen dan met de gemeente afgesproken. Nu echter stagneert de toestroom. Directeur Marcel Hielkema van Scalabor denkt echter niet dat de verplichte tegenprestatie die het kabinet wil opleggen gaat helpen. Hij laat dat weten in reactie op een aankondiging van VVD-gemeenteraadslid Steffenie Pape. Zij wil woensdag in de gemeenteraad wethouder Martien Louwers van Werk en Inkomen vragen stellen. Pape wil weten hoe het kan dat niet nóg meer Arnhemmers zonder werk aan een baan worden geholpen, terwijl bedrijven om werknemers zitten te springen. Volgens Hielkema is met de gemeente Arnhem afgesproken dat Scalabor dit jaar 250 mensen met een uitkering via een traject richting betaald werk tracht te helpen. ,,We hebben met 490 mensen gesproken en dat heeft ertoe geleid dat 363 mensen zijn begonnen aan een arbeidsontwikkeltraject. Van hen zijn inmiddels 80 doorgestroomd naar betaald werk. In de komende maanden volgen er meer.”

Ingezakt
Het is een score die tot tevredenheid stemt. Na de zomer is de toestroom echter ingezakt. ,,Het punt is dat je graag zou willen doorpakken”, legt Hielkema uit. ,,Aan de ene kant is er het gegeven dat in Arnhem nog steeds 7.500 mensen in de bijstand zitten, aan de andere kant weten we dat het bedrijfsleven om arbeidskrachten verlegen zit. We hebben niet voor niets een convenant gesloten met de schoonmaakbranche, die zeventig banen beschikbaar stelt. En we sluiten binnenkort ook zo’n overeenkomst met de zorgsector, voor de vervulling van veertig vacatures.” De meeste mensen die nu uit de kaartenbakken van de bijstand zijn gehaald, hebben het niveau om te worden klaargestoomd voor betaald werk. De aanwas uit die categorie droogt nu op. Hielkema wil dat ook wordt gekeken naar de categorie eronder, van bijstandsgerechtigden die best iets kunnen doen, zolang de werkdruk niet te hoog oploopt en er niet een te groot beroep op hun zelfstandigheid wordt gedaan. ,,Het is absoluut lastiger om deze mensen te bemiddelen, maar ik zou toch heel graag met hen het gesprek aangaan. Van veel mensen hebben wij geen beeld. De vraag is of en zo ja hoe je hen zo goed mogelijk kunt ondersteunen.”

Ofschoon Hielkema liefst zo veel mogelijk mensen aan werk helpt omdat dat er voldoende is, zit hij niet echt te wachten op de verplichting die VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken aan bijstandgerechtigden wil opleggen om een passende tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Ook wethouder Louwers ziet dat niet zitten. ,,Zo’n verplichting maakt niet dat je mensen sneller aan het werk helpt. Wij zijn juist bezig om dat te doen via maatwerk. Dan kijk je naar wat iemand kan.”
Ook Hielkema volgt die lijn. ,,Het is een illusie te denken dat iedereen een baan kan hebben. Er is een groep die behoefte heeft aan beschut werk.”