Naar de inhoud

Zoekresultaten

Stoer en supertrots [blog]

In augustus had ik nog wel eens een week waarvan ik dacht “Het is me te rustig, er mag nog wel een tandje bij”. Nou, dat heb ik geweten! Afgelopen week zat bomvol met allerlei besprekingen, afspraken en spreekbeurten. Van de meeste onderwerpen krijg ik heel veel energie, dus dan is druk zijn niet erg. Een aantal onderwerpen, zoals nieuwe wetgeving en een betalingsgeschil met een klant, kost helaas veel energie. Nadeel van zo’n bomvolle week is wel dat ik eigenlijk te weinig tijd vrij maak voor de werkvloer. Zo kreeg ik wat berichten van een aantal collega’s bij Gazelle dat ik al een tijd niet langs was geweest. Jullie hebben helemaal gelijk, ik kom snel langs!

Arbeidsmarkt in de regio

Veel gesprekken afgelopen week gingen over de krappe arbeidsmarkt en de rol van Scalabor daarin. Zo had ik een goed gesprek met het UWV over de inzet van branchetrajecten voor werkzoekenden, had ik een afspraak met Arnhem Connect over projecten die zij doen om zoveel mogelijk vacatures in te vullen en was ik bij de gemeente Arnhem in het kader van de plannen voor Perspectief op Werk. Dit zijn projecten die in de regio gestart gaan worden om werkgevers en werkzoekenden nog beter aan elkaar te koppelen en om opleidingen te verzorgen voor die banen die op dit moment het moeilijkst te vervullen zijn. Staatssecretaris Van Ark heeft hiervoor extra geld beloofd. Dat kan een mooie impuls geven aan een heel aantal projecten die nu al in de steigers staan. Afgelopen maandag mocht ik kort de staatssecretaris in Den Haag ontmoeten waarbij we hebben afgesproken binnenkort verder te praten en ook een bezoek aan de regio te regelen! Op donderdagavond mocht ik vervolgens zelf nog even op het podium staan tijdens een bijeenkomst van werkgeversvereniging VNO NCW om een update te geven over de Banenafspraak. Dat loopt in de regio al heel goed: al 20% meer banen dan de doelstelling voor dit jaar is! Maar er kan natuurlijk nog veel meer bij!

Balans

Wat nog wel voor iets van een kink in de kabel zorgt, is de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans die er in ieder geval voor lijkt te zorgen dat medewerkers die via Stichting Aan de Slag worden gedetacheerd, niet meer 5 ½ jaar kunnen worden gedetacheerd, maar nog maar 3 jaar. Aan de Slag helpt werkgevers die graag inclusief werken, maar de administratieve bijkomstigheden zoals loonkostensubsidie en no-risk polissen, liever uitbesteden. Samen met juristen hebben we gekeken wat hier de mogelijkheden in zijn en in de komende weken bekijken we samen met werkgevers en met werknemers van Aan de Slag wat het voor hun betekent.

Bijzonder bezoek

Wat ik heel leuk vond afgelopen week waren een aantal bezoeken. Zo kwam GelreWerkt! op bezoek, het arbeidsontwikkelbedrijf van Zutphen. Ging ik een jaar geleden nog op bezoek bij andere arbeidsontwikkelbedrijven voor inspiratie en best practices, nu komen ze bij ons op bezoek! En ook een mooi bezoek van Belinda Elfrink, wethouder van Zevenaar, die graag op de hoogte gebracht wilde worden van de ontwikkelingen bij Scalabor. Volgens mij was ze best onder de indruk en gezamenlijk hebben we gekeken of er nog andere samenwerkingsmogelijkheden zijn. Wij denken dat die er zeker zijn en dat wij, met inmiddels 300 leer-werkplekken, een van de partners zouden kunnen zijn van het leer-werk-netwerk dat de gemeente op dit moment aan het opzetten is. Wordt vervolgd!

Leuke oplevering

Maar het leukste was wel het einde van de week. Op vrijdag zag ik dat de derde “huiskamer” in ons bedrijfsrestaurant was opgeleverd. Deze keer met een complete eigen bibliotheek zodat medewerkers zich in pauzes even kunnen terugtrekken met een tijdschrift of een goed boek. Deze bibliotheek is overigens tot stand gekomen in samenwerking met Rozet, waar we komende week ook de week van de Alfabetisering mee organiseren. En dan de zaterdag: helaas kon ik zelf niet, maar een grote groep Scalabor-collega’s heeft meegelopen met de Airborne wandeltocht. In Paarse Scalabor t-shirts en compleet met Scalabor rugzakken. De groep heeft een aantal weken geoefend en liep nu fier tussen alle andere wandelaars. Echt heel stoer en supertrots!