Naar de inhoud

Zoekresultaten

Verkoeling, rapporten & inclusie [blog]

Wat was het weer ontzettend warm afgelopen week. Ik weet, het is heel Nederlands om over het weer te praten, maar dit was geen Nederlands weer! En in een oud pand als het onze, of in een kwekerij of tuincentrum met veel glas, of buiten in de groenvoorziening, is het met die hitte best zwaar! Omdat we heel transparant willen omgaan met acties ten aanzien van de warmte én omdat de een nu eenmaal beter tegen de warmte kan dan de ander, volgen we bij Scalabor het hitteprotocol van de FNV. Concreet betekent dit dat we ieder uur een meting doen en op basis van vastgestelde acties bepalen wat op dat moment nodig is. In sommige gevallen zijn dat extra pauzes, in andere gevallen de eerdere sluiting van een afdeling. Goed dat we daar een eenduidig beleid in hebben. Maar koeler wordt het daarvan natuurlijk niet. Persoonlijk was ik overigens heel blij met de ventilator die collega Henny op mijn kantoor gezet had! Ik weet niet hoeveel ventilatoren wel niet in het pand stonden op een gegeven moment, maar het waren er erg veel!

Deskundige beoordeling

Midden in de warmte vond er ook nog een externe audit plaats van onze afdeling geconditioneerd verpakken. Op die afdeling wordt voedsel ingepakt en om te zorgen dat dat zo hygiënisch mogelijk gebeurt, moet die afdeling voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Om die reden is de afdeling ISO en NEN gecertificeerd (als een van de enige binnen een arbeidsontwikkelbedrijf in Nederland!) en dat willen we zo houden. De audit is een belangrijke stap naar de verlenging van deze certificering en collega Wytze kwam mij in de avond dan ook vol trots vertellen dat we met vlag en wimpel geslaagd zijn. Heel goed nieuws met veel dank aan Wytze en zijn team!

Rapportages

Zo’n audit is een hele papierwinkel. En daar hadden we er nog een paar van afgelopen week. Zowel de halfjaarrapportages voor de MGR en de deelnemende gemeenten zijn gemaakt, als de kwartaalrapportages voor onze aandeelhouder en raad van commissarissen. Best wel wat werk, maar goed om te doen. Je merkt namelijk dat je zelf ook niet altijd meer weet welke activiteiten een paar maanden geleden zijn uitgevoerd. En daarnaast is het voor de omgeving ook niet altijd helemaal inzichtelijk wat er allemaal binnen dit grote bedrijf gebeurt. De rapportages zijn daarom van groot belang voor zowel de lezer als de opsteller daarvan. Mede om die reden hebben we de rapportages in een nieuw jasje gestoken zodat in duidelijke taal en met duidelijke tabellen wordt aangegeven wat er allemaal gebeurt. En dat was in het tweede kwartaal best weer veel!

Nieuwe collega’s gezocht

Een van de cijfers waar we actief op sturen, is hoeveel mensen die bij ons een arbeidsontwikkeltraject doen, vervolgens ook daadwerkelijk aan de slag gaan. Nu bleek een aantal weken geleden dat er 10 kandidaten wel klaar waren met hun traject, maar dat het nog niet gelukt was om hen te bemiddelen naar een baan. Omdat dat natuurlijk niet de bedoeling is, is er in de afgelopen weken door allerlei collega’s hard gewerkt om ons netwerk aan te spreken en te kijken of we vanuit Scalabor konden assisteren bij het vinden van een baan. En dat is voor 8 van de 10 deelnemers ook daadwerkelijk gelukt. Daar ben ik ongelofelijk blij mee. Want uiteindelijk is dat een van onze drie doelstellingen: zoveel mogelijk mensen helpen naar zo passend mogelijk werk. Het laat ook zien dat we inmiddels een netwerk hebben opgebouwd dat we kunnen aanspreken. En dat smaakt naar meer. We hebben dan ook besloten om ons team uit te breiden met consulenten inclusieve arbeidsmarkt. Medewerkers die direct contact hebben met werkgevers en hen assisteren met de invulling van vacatures. In samenwerking met onze detacheringsconsulenten en de adviseurs van het Werkgeversservicepunt, zou dat ertoe moeten leiden dat nog meer werkzoekenden in de regio aan de slag kunnen.

Aandacht voor inclusie en gelijkheid

Het is dan ook van belang dat we werkgevers blijven helpen met de invulling van de Banenafspraak en de voordelen van de inclusieve arbeidsmarkt blijven vertellen. Afgelopen week hebben we daarin stappen gezet doordat we met een aantal partijen besloten hebben om een grote bijeenkomst met werkgevers en publieke partijen te organiseren over de inclusieve arbeidsmarkt. Dat doen we op 31 oktober in het provinciehuis. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst was er enorm veel energie om dit voor elkaar te krijgen en schoten de ideeën over de tafel. Mooi dat een en ander nu concreet wordt. Concreet was ook de uitnodiging die ik kreeg van het Meldpunt Discriminatie & Pesten afgelopen week om te spreken over inclusie en gelijkheid tijdens hun event op 14 oktober. Dat doe ik natuurlijk graag en ik vind het een eer dat zoveel organisaties ons inmiddels voor dit thema weten te vinden. Op naar de volgende week – maar dan weer iets koeler!

Blog Marcel Hielkema 2 september 2019 - Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/heyerlein-194792/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1245035">Jill Heyer</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1245035">Pixabay</a>