Naar de inhoud

Zoekresultaten

Rozendaal en Scalabor plaatsen mezenkastjes in strijd tegen eikenprocessierups

In de strijd tegen de eikenprocessierups laat wethouder Logemann van de gemeente Rozendaal 50 mezenkastjes plaatsen. Scalabor levert en plaatst de kastjes.
De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. De bestrijding ervan gebeurt op verschillende manieren, maar is nauwelijks bij te benen. Anton Logemann, wethouder bij de gemeente Rozendaal, zocht naar een duurzame oplossing. Als aanvulling op gebruikelijke bestrijdingsmethoden kan een natuurlijke vijand ingezet worden. De mees is zo’n natuurlijke vijand.
Medewerkers van Scalabor plaatsen mezenkastjes van de Vogelbescherming. De mezen die er gaan nestelen, eten vervolgens de rupsen op. “Eikenprocessierupsen worden gegeten door vogels. Van mezen is bekend dat ze ook deze rups eten. Met de plaatsing van de kastjes en het aantrekken van mezen, hopen we er volgend jaar minder last van te hebben” legt Logemann uit. Hij hoopt ook dat meer gemeenten in Midden-Gelderland het initiatief ondersteunen: “Hoe mooi zou het zijn als we dit in zoveel mogelijk gemeenten doen? We bestrijden niet alleen de eikenprocessierups, maar maken zo ook gebruik van de talenten van Scalabor-medewerkers. Bij deze wil ik dan ook de oproep doen om aan te sluiten bij deze actie.”
Scalabor gaat voor de gemeente 50 mezenkastjes plaatsen. Dit gebeurt voornamelijk op openbare plekken in Rozendaal waar veel mensen komen. Gekeken wordt nog of ook nestkastjes voor andere vogels geplaatst kunnen worden. Geïnteresseerde inwoners van Rozendaal kunnen ook zelf een mezenkastje kopen. Voor slechts € 17,95 komt een medewerker van Scalabor langs met het kastje en zorgt dat het goed geplaatst wordt. Zo wordt de kans op bewoning groter.
Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.scalabor.nl/nestkastje
Woont u in Rozendaal en wilt u ook een mezenkastje laten plaatsen? Stuur dan een mail naar nestkastje@scalabor.nl