Werken doe je samen [blog]

Samenwerking was het thema van de afgelopen week. Nu is samenwerking bij Scalabor natuurlijk altíjd het thema, want we werken hier continu samen. Om aan de ene kant het mooiste arbeidsontwikkelbedrijf van Nederland neer te zetten, maar ook om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Ten aanzien van dat laatste is het Werkgeversservicepunt – afgekort WSP – een hele belangrijke partner voor ons. Het WSP heeft namelijk in deze regio de contacten met de werkgevers en haalt daar vacatures op. En dat zijn vaak de vacatures die goed passen bij zowel onze medewerkers, als iedereen die bij Scalabor in traject zit. Nu spreken wij zelf natuurlijk ook weleens een werkgever en weten we redelijk goed wat er in onze arbeidsmarkt gebeurt, maar het WSP is met een hele groep accountmanagers daarin echt de expert. Het is dan ook van belang dat wij heel goed samenwerken. Van belang voor werkgevers die goede medewerkers zoeken, voor werkzoekenden die bij Scalabor een traject volgen en voor gemeenten die graag zien dat een ingezet traject ook daadwerkelijk resulteert in een vaste baan. Met Angèle Welting, de directeur van het WSP, sprak ik dan ook afgelopen week uitgebreid over hoe we onze samenwerking kunnen verbeteren. Niet dat dat nu niet goed gaat – integendeel – maar het kan altijd beter. Zeker gezien het feit dat we grote ambities hebben! Samen hebben we dan ook gekeken wat we – samen – nog meer kunnen doen om die ambities te realiseren.

Samen inclusief

Wat bijvoorbeeld ten aanzien van samenwerken al heel goed gaat zijn de gezamenlijke bijeenkomsten in het kader van de inclusief werkgevers in de regio. Sinds enige tijd organiseren WSP, Scalabor, stichting Inclusief Midden-Gelderland, de gemeente Arnhem en Inclusief werkgeven bijeenkomsten voor werkgevers die al inclusief werkgeven (en dus iedereen actief mee laten doen in deze arbeidsmarkt) en werkgevers die dat graag ook willen doen. Afgelopen week waren op onze uitnodiging ruim 60 bedrijven aanwezig bij de tweede bijeenkomst van dit jaar over inclusiviteit. Gastheer deze keer was Alliander. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Hans Etman hebben we gekeken aan welke informatie bedrijven behoefte hebben en wat onderwerpen kunnen zijn voor volgende bijeenkomsten. Daarnaast is het doel om bedrijven met elkaar in contact te brengen zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld en men elkaar bij vragen makkelijker kan benaderen. Zeker voor die ondernemers die wel willen maar nog niet precies weten hoe, is het heel waardevol om van collega-ondernemers te horen hoe een en ander in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn. De volgende bijeenkomst is ook al direct gepland: 31 oktober, locatie volgt nog.

Meer samen

Samenwerken was ook het onderwerp van gesprek dat ik had met Nina Bakx, regiomanager van postbedrijf Cycloon. Zij werken al langere tijd met mijn Scalabor collega’s en ook hier hebben we gekeken naar wat we nog meer samen kunnen doen. Erg leuk om dat samen te onderzoeken waarbij we hetzelfde uitgangspunt hebben: het combineren van maatschappelijke impact en commercie. Ook dit gesprek wordt zeker vervolgd.

Direct samen

Heel direct samenwerken doen we natuurlijk dagelijks met onze medewerkers. Afgelopen week had ik de laatste informatiebijeenkomst met medewerkers van deze cyclus. In totaal zijn er 7 bijeenkomsten geweest in de laatste 2 weken waarbij ik collega’s kon bijpraten over de stand van zaken binnen Scalabor en de verschillende projecten en waar collega’s mij direct vragen konden stellen. Vervolg is nu dat we alle opmerkingen die gemaakt zijn naast elkaar leggen en komende week in het MT bespreken en waar nodig oppakken. Over 6 maanden volgen er dan weer nieuwe informatiebijeenkomsten om zaken die dan spelen op te halen.

Hoofd koel houden

Een van de onderwerpen die in ieder geval opkomt in deze bijeenkomsten is de warmte. Het lijkt erop dat het volgende week weer extreem weer wordt. En dan kun je koelen wat je kan maar blijven onze panden (en niet alleen die van ons!) gedateerd. En die warmte is er natuurlijk niet alleen in de panden zelf maar ook bij alle medewerkers die in de buitendienst werken zoals in de kwekerij, de groenvoorziening en de fietsenstallingen. En wat dacht je van het glazen dak binnen in de kwekerij of de Intratuin! Niet altijd een pretje wanneer het heel warm is buiten. Zoals eerder aangegeven, is onze arbo-specialist Dick de Jong dagelijks op pad om metingen te doen en maatregelen te treffen waar mogelijk. Zorg in ieder geval dat je voldoende drinkt en wanneer je buiten werkt, zorg dan ook voor een hoofddeksel en smeer je goed in!

Samen werken

Op de valreep nog even twee dingen waar ik echt heel blij van werd afgelopen week. Bij alle medewerkers viel de personeelspas in de bus. Fijn, want dat zorgt ervoor dat je je gemakkelijk bij activiteiten kunt identificeren (zomerfestival, bingo-avonden, forelvissen enzovoorts). Maar is ook heel handig voor personeelskorting bij de Intratuin! Daarnaast is de renovatie van de ruimte naast de receptie aan de Driepoortenweg bijna af. Het ziet er echt fantastisch uit! Complimenten aan het team, wat is dat een mooie ruimte geworden. Ideaal om in samen te werken zou ik zeggen!