Naar de inhoud

Zoekresultaten

Duurzaamheid [blog]

Afgelopen week hebben we het op een aantal momenten gehad over het onderwerp duurzame inzetbaarheid. Waar dit eigenlijk op neerkomt, is dat we samen met onze medewerkers willen kijken hoe iemand zo goed mogelijk, met trots en plezier aan het werk blijft. Ook wanneer hij of zij al een jaartje ouder wordt en ook wanneer hij of zij al langere tijd in dezelfde functie zit. Want motivatie, positieve energie, gezondheid, aanpassingsvermogen en ontwikkeling zorgen ervoor dat we allemaal klaar zijn voor de toekomst. Banen blijven namelijk nooit hetzelfde en als het werk verandert, moeten wij ook mee veranderen. Onze HR-afdeling heeft zich hier de afgelopen maanden verder in verdiept en geïnventariseerd wat we al allemaal doen en wat we nog meer kunnen doen. Zo gaat de aanpassing van het restaurant en de publieke ruimtes aan de Driepoortenweg over trots en plezier en de nieuwe maaltijdservice en activiteiten als de Airborne wandeltocht over gezondheid. De cursussen die we aanbieden, zoals de leergang voor werkbegeleiders, gaan over een leven lang leren. Inmiddels hebben we de verschillende activiteiten met het managementteam en de vakbonden besproken. We hebben een kapstok waar we volop op kunnen inzetten. Om op die manier medewerkers voor te bereiden op een veranderende toekomst en de mogelijkheid te geven om eigen regie te nemen over hun loopbaan – binnen of buiten Scalabor.

Kijkje buiten de deur
Ook in dat kader is het altijd goed om buiten de deur te kijken en te zien wat andere bedrijven allemaal doen. Zo mocht ik van de week samen met de wethouder van Overbetuwe op bezoek bij Na-Nomi. Een bedrijf aan de A15 in Oosterhout dat zich bezighoudt met logistieke dienstverlening van A-merken. Heel concreet: zij zorgen ervoor dat alle bekende merken in de juiste hoeveelheden bij de juiste supermarkten terechtkomen. Echt heel indrukwekkend om te zien hoe dat allemaal gebeurt. En het mooie is dat het bedrijf daarbij vol voor een inclusieve arbeidsmarkt gaat. Aan Scalabor en de gemeente Overbetuwe is aangegeven dat Na-Nomi graag wil beginnen om aan 40 mensen een baan aan te bieden. 25 SW-medewerkers en 15 medewerkers vanuit de Participatiewet, onder begeleiding van Scalabor. Onze eerste collega’s zijn inmiddels gestart en doen werk wat ze hier ook deden. Ze werken op een hele mooie locatie onder heel goede omstandigheden, direct bij een regulier bedrijf. Eigenlijk precies zoals de bedoeling van de Participatiewet is. Mooi ook dat de Gelderlander deze samenwerking nieuwswaardig genoeg vond om een uitgebreid artikel in de krant te plaatsen (met een trotse Scalabor-collega op de foto!).

Kansen in de familie
Afgelopen week mochten we ook het Gelders Familiebedrijven Gilde ontvangen. Dit is een organisatie van alle familiebedrijven in de provincie die regelmatig bij elkaar komen en op bedrijfsbezoek gaan. Deze keer was het thema arbeidsmarkt. Waar kun je dat beter bespreken dan bij ons ? Tijdens de bijeenkomst mocht ik de kansen van een inclusieve arbeidsmarkt en de rol van Scalabor daarin schetsen. Naast mijn bijdrage was ook de directeur van Droom in Beuningen aan het woord (zelf ook een familiebedrijf) en samen hebben we volgens mij ondernemers kunnen enthousiasmeren om bij vacatures óók te kijken naar die werkzoekenden die nog afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een aantal aanwezige bedrijven hadden deze aanmoediging overigens helemaal niet nodig, want die doen dat al lang. Bijvoorbeeld Bakkerij Hilvers (Gelders familiebedrijf van het jaar 2018) en THP, zeer gewaardeerde relaties van Scalabor.

En de genomineerden zijn…
Alsof ik daarmee nog geen bedrijven genoeg gezien had deze week, mocht ik op vrijdag in mijn rol als juryvoorzitter nog een aantal bedrijven bezoeken in het kader van hun nominatie voor “Arnhemse Onderneming van het Jaar”. Een prestigieuze prijs die dit jaar op 27 juni tijdens ArnhemBedrijft wordt uitgereikt. De genomineerden dit jaar zijn (in willekeurige volgorde): Save Plastics, De Gastronoom, Mantel en KplusV. Ook hier weer mooi om bij bedrijven een kijkje in de keuken te nemen waarbij ik natuurlijk vooral op het maatschappelijke aspect van ondernemen let! Maar ik ga niets verklappen. De uitslag is 27 juni!

Onderneem jij inclusief?
Een week eerder organiseren Scalabor, het Werkgeversservicepunt en Inclusief Midden Gelderland wederom een netwerkbijeenkomst voor die bedrijven in de regio die al inclusief ondernemen of op het punt staan dat te gaan doen. Inmiddels staat de teller op 65 aanmeldingen (echt heel gaaf!), maar wanneer er nog bedrijven zijn die geïnteresseerd zijn: we zetten er gewoon een aantal stoelen bij! Aanmelden kan nog!

Gezelligheid
Waar u zich niet voor kan aanmelden zijn de vele activiteiten die inmiddels binnen Scalabor georganiseerd worden (sorry!) door een speciaal in het leven geroepen commissie en door de personeelsvereniging. Een bingoavond op 29 juni, zomer-bbq’s op 2, 3 en 4 juli, forelvissen op 6 juli en de traditionele Vaartocht met Joop op 21 september. Goed dat zoveel mensen zich inzetten om dat voor collega’s te organiseren. Maar ja, echt alleen voor Scalabor-collega’s!