Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een korte week [blog]

In verband met Hemelvaartsdag en de vrije dag direct daarna, was het maar een korte week! Een week waarin de vakbonden een grote rol speelden. Zo was er op dinsdag natuurlijk de landelijke OV-staking in het kader van de pensioenacties, gevolgd door stakingen in verschillende bedrijven op woensdag. In overleg met de vakbond hadden wij een aantal weken geleden al afgesproken dat medewerkers van Scalabor de mogelijkheid zouden krijgen om de manifestatie op het marktplein van Arnhem te bezoeken en dat wij daarvoor vakbondsverlof geven. Op die manier was er geen algemene staking, maar konden leden die dat wilden wel hun stem laten horen in het pensioendebat. Eigenlijk een mooie manier om hier samen in op te trekken. We hebben onze relaties waar medewerkers gedetacheerd zijn op tijd kunnen informeren over het vakbondsverlof en de ruim 40 leden die hier gebruik van hebben gemaakt, hebben dit ook op tijd gemeld. Ook al ben ik zelf niet direct voorstander van acties en zit ik wellicht net iets anders in de pensioendiscussie, ik vind het wel van belang dat iedereen zijn stem kan laten horen en dat er op korte termijn een goed pensioenakkoord komt.

Eerder in de week was er een overleg met de vakbond. Deze keer over het onderwerp van de CAO en met name over de vraag welke CAO van toepassing is op onze medewerkers bij Intratuin. Ook hier zitten we nog niet op één lijn, maar het was een constructief gesprek waarin iedereen zijn gedachten over het onderwerp op tafel heeft kunnen leggen. Afspraak is nu dat we een en ander laten bezinken en een vervolggesprek plannen.

Business as usual

Waar ik overigens erg van onder de indruk was, en ook wel een beetje trots op was, was dat nagenoeg alle Scalabor collega’s op dinsdag gewoon op hun werk waren, ondanks het feit dat er geen bussen en treinen reden. Medewerkers werden of gebracht en gehaald door vrienden en familie, carpoolden met collega’s, hadden een verlofdag opgenomen of kwamen met de fiets. Op social media zag ik allerlei foto’s en berichten van lege kantoren, maar bij Scalabor was het business as usual: best wel stoer!

Besturen

Mijn week kenmerkte zich daarnaast door een aantal belangrijke vergaderingen: de bestuursvergadering van onze stichting Aan de Slag en de aandeelhoudersvergadering van Scalabor. In beide overleggen hebben we de jaarrekeningen van respectievelijk de stichting en Scalabor besproken. Tijdens de AVA van Scalabor kregen we overigens een fantastisch compliment van de eigenaar over hoe het gaat. Een opsteker voor ons allemaal! Stichting Aan de Slag is onze entiteit om werkzoekenden te kunnen detacheren bij werkgevers en tegelijkertijd de administratieve romplomp die dit vaak met zich meebrengt, weg te halen voor werkgevers. Een mooie manier om bedrijven over de streep te halen om aan de slag te gaan met medewerkers die vaak wat langer niet aan het arbeidsproces hebben deelgenomen.

Secuur werkje

Een bedrijf dat al heel lang weet welke talenten onze medewerkers hebben, is THP. Dit is een Arnhems bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in het schoonmaken van werkplekken. Ik was hier op maandagochtend op bezoek voor een kennismaking en omdat het nog vroeg was, wilden ze me niet helemaal vertellen hoe vies computerschermen, muizen en vooral toetsenborden kunnen zijn (en wat dacht je van smartphones!). Ik had er nog nooit bij stil gestaan maar zij maken in Nederland duizenden werkplekken schoon samen met een heel aantal van onze medewerkers. Dat doen ze vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid maar ook omdat het werk is dat Scalabor collega’s heel goed heel secuur kunnen doen. Mooi om te zien.

Lang weekend

En toen was het (lang) weekend. Een mooi moment om de tuin in te gaan dus wanneer u nog wat plantjes nodig heeft, raad ik graag onze Intratuin in Arnhem aan. Vanavond ga ik zelf want de personeelsvereniging heeft een speciale koopavond voor medewerkers georganiseerd. Maar niet-Scalabor werknemers zijn natuurlijk de hele week van harte welkom!